"...és akkor elhagytam a testemet"

Ennyire egyszerű a halálközeli élmény oka?

Bizonyára mindenki hallott vagy olvasott már halálközeli élményekről - a jelenség okát máig nem tudjuk biztosan, a kutatók szerint azonban reális magyarázat van rá. Ugyanakkor léteznek részletek, amelyeket illetően ők is kételkednek...

2011.10.31 08:53ma.hu

Nem is annyira ritka manapság a halálközeli élmény: viszonylag sokan vannak, akik meg is osztják másokkal, amit tapasztaltak. Egy részük arról számol be, hogy teste felett lebegett, miközben ő maga a műtőasztalon volt, és azt is látta, mi történik a műtőben, ki mit csinál.

Alagútról és hívogató fényről beszélnek, úgy vélik, bepillanthattak a mennyországba. Jó érzés töltötte el őket, és amikor vissza kellett térniük a "földre", kezdetben vonakodtak ettől.

Tudósok szerint ezekre az élményekre reális magyarázat van: agyunk játszik velünk, az egész tulajdonképpen az "agy trükkje". Azzal magyarázható, hogy az agy próbálja "felfogni", megérteni a halál folyamatát.

Az Edinburghi és Cambridge-i egyetem tudósai az agyban történő változásokról végeztek tanulmányt, melyek köthetők a halálközeli élményekhez.

Caroline Watt
kutató szerint a válasz a gyakori látomásra - miszerint erős fényt lát a testéből kilépő ember, amely a túlvilág felé vezeti őt -, a sejtek halálának folyamata lehet, melyeket arra használunk, hogy a szembe érkező fényt feldolgozzuk és azok segítségével képeket alkossunk.

Dr. Watt elmondta: a legvalószínűbb magyarázat nem az, hogy spirituális értelemben utazik az ember - csak az történik, hogy az agy próbál alkalmazkodni és értelmet találni a nem megszokott történésekben.

Az agy "viselkedésének" eredménye lehet, hogy a műtőben fekvő beteg például azt érzi, kilép a testéből - írja a Trends in Cognitive Sciences lap.

A tudósok szerint a halálközeli élményeknek igenis biológiai alapja van. Képzeljük csak el az optikai csalódásokat vagy a látás edzésére használt trükköket, amikor másik képet lehet belelátni egy ábrába. Ugyanezen az alapon érzékelhetjük egy rendhagyó esemény alkalmával a testen kívüliséget is.

A látomások köszönhetőek lehetnek a noradrenalin hormonoknak (katekolamin-hormon és neurotranszmitter) is - amelyek termelése a stressz, a komoly sérülések hatására fokozódik. A szeretet és békesség érzését a "lebegés" során ez is magyarázhatja.

Fotó: Daily Mail

A tudósok is úgy vélik viszont, nem kell elutasítónak lenni az emberek tapasztalataival szemben. Sam Parnia, a Southhamptoni egyetem kutatója elmondta: az, hogy az agyban történteket elvileg le tudjuk követni, nem jelenti, hogy azok a dolgok nem reálisak.

Az azonban bizonyos, hogy valamennyi felfokozott érzésünket, élményünket - így a depressziót, a boldogság-érzetet vagy a szerelmet is - az agy közvetíti. Ugyanakkor egyikre sem mondjuk, hogy nem valódi.

A tudósok azt is elismerik, hogy számos ember számol be arról: látta, mi történik a műtőben és azt el is tudja mondani - miközben ő szívmegállás miatt feküdt a műtőasztalon.

Vagyis az élmény nem igazán magyarázható agyi változásokkal, hiszen az agy is leáll ilyen helyzetben. Azok számára, akik a halálközeli élményt megtapasztalják, a történések nagyon is valóságosnak tűnnek. Véleményük szerint bepillantást nyernek abba, milyen is lesz majd meghalni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.