A nőknek javasolják is a sört

Igyál sört, babám - szilárdabban állsz a lábadon!

Ideális védelmet kapnak a hölgyek, ha napi egy korsó sört legurítanak - állapították meg kutatók. A sörben ugyanis igen fontos összetevő található a csontok megújulásához.

2011.10.17 16:55ma.hu

Nagy jelentősége van a csontképződésben a sörnek - derítette ki egy új tanulmány. Az idősebb nők számára védelmet jelenthet az osteoporosis ellen, ha egy félliteres korsóval megisznak belőle naponta.

Ahogy az ember öregszik, a csontritkulás folyamatossá válik, ám a szilícium szerepet játszik a csont megújításában. Noha néhány növény és a bab is tartalmazza, egyike a szilíciumban leggazdagabb és legkönnyebben elérhető forrásainak a sör - mivel malátát használnak hozzá.

Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy közvetlen összefüggés van az étrendben levő szilícium mennyisége és csontsűrűség között.

A Cambridge-i egyetem táplálkozás kutató professzora, Jonathan Powell elmondta, tanulmányozták a sör szerepét a csontformálásban, és kiderítették, hogy az ethanol - amely szintén jelen van az alkoholban - segít megelőzni a csontvesztést, a szilícium pedig az új csont növekedését serkenti.

"Ahogy a nők öregszenek, ösztrogén szintjük leesik, ezért fontos, hogy napi szinten elegendő adag szilíciumhoz jussanak" - mondta el a professzor.

A valódi sör tehát, mely kevésbé finom és feldolgozott, de igen sok benne a szilícium, kifejezetten javasolt.

"Gabonából és gabonakészítményekből igyekszünk életünk során minél több szilíciumot beszerezni, de tekintve a manapság kapható, feldolgozott ételeket, ez a mennyiség kevés."

A tanulmány szerint a sörben sokkal nagyobb mennyiség található a szilíciumból, mint egyéb ételekben.

"Egy félliteres korsóban 8 mg szilícium van, nagyjából harmada a napi ajánlott bevitelnek. A menopauza előtt álló nőknek fél korsónyi sör ajánlott naponta, míg a menopauzát követően egy félliteres korsónyi javasolt"
- teszi hozzá Powell professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.