Sokkal kevésbé emlékszik, aki cigizik...

Memóriája egy részét is elfüstöli a dohányos!

A dohányzó emberek mindennapi memóriájuk egynegyedét elveszíthetik a cigarettázással - figyelmeztetnek a kutatók.

2011.09.22 08:20ma.hu

A dohányosok többet veszítenek memóriájukból, összehasonlítva őket azokkal, akik nem cigarettáznak - világít rá a Northumbria egyetem által végzett tanulmány.

Az is kiderült: azok, akik abbahagyták a füstölést, sokat képesek voltak visszahozni az elvesztett információkból, csaknem ugyanúgy teljesítettek a teszteken, mint a nemdohányzók.

A tanulmányban 70, 18 és 25 év közötti fiatalt vizsgáltak, sokan az egyetemen tanultak.

A résztvevőknek a feladatok során apróbb részleteket kellett eseményekkel kapcsolatosan visszaidézniük. Mint például milyen zene szólt bizonyos alkalmakkor.

A dohányosok rosszul teljesítettek: az információknak csak 59 százalékára emlékeztek. Azok viszont, akik már letették a cigit, 74 százalékosan teljesítettek. Az egyáltalán nem dohányzók 81 százalékban emlékeztek mindenre.

Dr. Tom Heffernan
szakértő szerint, aki az egyetem drog és alkohol kutatási csoportját vezeti, a tanulmány hasznos lehet a dohányzás elleni kampányokban.

"Meg kell értenünk, hogy a dohányzásnak negatív hatásai vannak kognitív funkcióinkra a mindennapokban. Erre a memória igen jó példa. Régóta tudjuk, hogy a dohányzás abbahagyása pozitív hatással van szervezetünkre, ez azonban az első tanulmány, amely rámutatott, hogy azok esetében is javul a memória, akik dohányoztak, de leszoktak" -
mondja a szakember.

A kutatócsoport a továbbiakban arra is keresi a választ, hogy a passzív dohányzásnak milyen hatása van a memóriára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.