Készen állsz egyáltalán az esküvőre?

Ha csak egy kérdésben is bizonytalan vagy, ne házasodj!

A nagy nap, amelyről álmodunk: mindannyian egy tökéletes partner mellett képzeljük el, akivel csodás életünk lehet és családot alapíthatunk. Majd valóban eljön a jeles nap, de vajon biztos, hogy ő az?

2011.09.15 18:55ma.hu

Egy jól működő házasság valóban csodákra képes. A megfelelő frigyben, boldogan élő ember egészségesebb és boldogabb, mint azok a társai, akik csupán kompromisszumházasságot kötöttek, vagy sínylődnek egy rossz kapcsolatban, amelyet véletlenül sem kellene hivatalosan is megpecsételni.

Érdemes tehát megfontolni - a rózsaszín köd ellenére is -, valóban készen állunk-e a házasságra, mielőtt az oltár elé lépünk. Készen állunk-e arra, hogy ezzel az emberrel kössük össze életünket és mindenre, ami az esküvővel elkezdődik?

Mielőtt tehát kitűzzük a nagy napot, tegyünk fel magunkat pár ésszerű kérdést.

- Mi teszi ezt a személyt a Nagy Ővé?

Természetesen az első válaszunk az lesz: az, hogy szeretjük. Ám nem ez volt a kérdés. A kérdés az, mi teszi őt különlegessé, mi teszi ezt a kapcsolatot mássá, mint az összes eddigi volt, amelyben éltünk? Miért Ő az, aki mellett életünk hátralevő részét szeretnénk eltölteni?

Fontos ezt átgondolni úgymond ésszel, hideg fejjel is, hogy ne menjünk bele olyan házasságba, amely valójában nem vezet sehová. Tipikus rossz választás, amikor azért házasodik az ember, mert "kifut az időből".

Ne gyakoroljunk nyomást saját magunkra, és ne engedjük, hogy mások nyomást gyakoroljanak ránk. Azzal az érvvel főleg ne, hogy ennél csak idősebbek leszünk és talán sosem lesz már lehetőségünk megházasodni!

- Készen állunk a férj illetve feleség szerepre?

Mielőtt beleugrunk a házasságba, tegyük fel magunknak a kérdést: érettek vagyunk rá? Készen állunk a férj és a feleség szerepre? A férj illetve feleség más, mint egy barát, barátnő vagy vőlegény és menyasszony - több felelősséggel és figyelemmel jár.

Nem arról van szó, hogy nem lehetünk továbbra is önállóak a házasságon belül is - de sok mindent, sok mindenkit meg kell osztanunk azzal, akivel az életünket megosztjuk, hogy egy bizalomteljes és őszinte kapcsolatban élhessünk.

- Fel vagyunk készülve az anyagi helyzet megváltozására?


A házasság nemcsak arról szól, hogy meghívjuk a másikat vacsorára, vagy fizetjük a mozijegyét. Sokkal több és drágább kiadást is jelent. Meg kell vitatni a kiadásokat közösen, és tisztázni a felek anyagiakhoz való hozzáállását, hogy ne érjen minket a későbbiekben csúnya meglepetés. Tudni kell megfelelően kezelni az otthoni kasszát, és fel kell készülni arra is, hogy lehetnek bizonytalanságok és vészhelyzetek is.

- Hűségesnek, elkötelezettnek érezzük magunkat?

Biztosnak kell lennünk abban, hogy amit szerettünk volna, már kipróbáltunk, kiéltük magunkat a másik nem iránti érdeklődés szempontjából. Ha szeretjük a párunkat, de még mindig gondolkodunk azon, milyen lehet más férfival/nővel, várnunk kell az esküvővel!

- Együtt tudunk élni az életmódjával?

Némileg problémát jelenthet, ha nem éltünk még együtt azzal, akivel frigyre kívánunk lépni. A szokások ugyanis, amelyek majd a mindennapjainkat jellemzik, nem derültek ki, csak majd az együttélés során.

Nem tudhatunk eleget a párunkról, amíg nem éltünk vele együtt! Itt is kell persze az összecsiszolódás, de ha két ember teljesen máshogy él, és rádöbbennek, hogy nem tudják életvitelüket, szokásaikat összeegyeztetni, az nagy baj.

Ezek a legfontosabb kérdések tehát, amelyeket fel kell tennünk magunknak, mielőtt házasodunk. Ha bármelyikben is bizonytalannak érezzük magunkat, vagy nem tudjuk a választ, talán nem okos döntés az esküvő...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.