Az erekciós zavar is indulhat a lábból!

Amputációval is végződhet! 10 jel, hogy beteg a fáradt lába!

Fáj a lába? Ezúttal nem lúdtalpbetét a megoldás. A gyakori lábfáradás- és fájdalom mögött ugyanis egy betegség állhat, amelyet nem árt kezeltetni, mert akár amputációt is okozhat!

2011.09.05 08:30ma.hu

Gyakran tapasztal lábfáradtságot, lábfájdalmat? Mintha mázsás súlyok húznák járás közben végtagjait? Nos, a perifériás artériás betegség (PAD) gyakoribb, mint gondolnánk.

Tipikus tünetei, ha a lábat nehéznek, fáradtnak érezzük, és ennek nem egy megerőltetőbb edzés az oka. Mivel az artériák akadályoztatva vannak, nem tudnak elegendő vért szállítani a lábakba, hogy segítsék a megszokott erőfeszítést.

A fájdalom a láb bármelyik részén jelentkezhet, tapasztalható csak az egyiken, vagy csak a másikon is. A fájdalom érzékelhető, amikor egy bizonyos távon gyalogolunk (lehet az két saroknyi is), elmúlik, amikor nyugalmi állapotba kerül a láb, de ismét jelentkezik ugyanennek a távnak a megtételénél.

Alvás közben is "szól"

Mialatt alszik, a perifériás artériás betegségben szenvedő görcsöt, fájdalmat tapasztalhat a sarkán, a talpán, a lábujjakon. Gyakori, hogy elmúlik, ha meglóbáljuk a lábat, vagy egy székre ülünk, mert így a gravitáció miatt a vér könnyebben jut a végtagokba.

Változások a bőrön, a körmön

A PAD a láb bőrén és körmein is megmutatkozhat. Mivel nem kapnak megfelelő vérellátást és tápanyagot, tapasztalható a lábakon szőr- vesztés, vagy annak sokkal lassabb növekedése, a bőr pedig fényessé és feszessé válhat. A lábkörmök lassúbb növekedése figyelhető meg, valamint, hogy könnyen törik.

A láb bőrén színváltozást is tapasztalhatunk. Ezt vizsgálja elsők között az orvos. A láb ugyanis fehérebb lehet az elégtelen vérellátás miatt. Hevesebb megmozgatás hatására pirosodik, vagy lilásabb színt vesz fel. A lábkörmökre is igaz, hogy fakók, kékesek nyugalmi állapotban.

Hú, de hideg a lábad!

A lábak hidegsége ugyancsak a PAD jele lehet. Akár mi érezzük őket hidegnek, akár más is azt mondja, hogy azok. Nem feltétlenül küzd azonban perifériás artériás betegséggel, akinek hideg a lába: ez az időskorral is együttjárhat. Figyelmeztető jel lehet azonban, ha csak az egyik lábat érezzük hidegnek.

A PAD-ben szenvedőknél a lábon fekélyek keletkezhetnek, melyek nem gyógyulnak. Barnák vagy feketék, és általában fájdalmasak.

Nem gyakori, de az erekciós zavart a perifériás artériás betegség is eredményezheti, ugyancsak a nem megfelelő vérellátás miatt.

A perifériás artériás betegség (PAD)

Gyakori érbetegség: a beszűkült artériák ilyen esetben csökkentik a végtagok, többynire az alsó végtagok vérellátását. Ha a betegség kialakul, a vérellátás általában nem elegendő a szövetek szükségleteinek kielégítésére. 

Még mindig zsibbad...

Amennyiben még nyugalmi állapotban is úgy érezzük, a lábunk zsibbad, gyenge, ez gyanús jel: talán PAD. Az ilyen esetekben sokkal valószínűbb a betegség, mint ha a fájdalom és a gyengeség gyaloglás, edzés közben jelentkezik.

Tapasztalható sorvadás, zsugorodás a vádli méretében. Igen sok izomrostot veszíthetnek a betegek az érintett területen, ezért nagyon fontos, hogy felkeressenek orvost!

Következő lépés a halál?

Az emberek 80 százaléka relatíve enyhe jeleit tapasztalja a PAD-nek. Mások azonban extrém mértékben szenvednek tőle. A probléma semmiképp sem elhanyagolandó, ugyanis ahogy halad előre, szövet elhalást, sőt, üszkösödést is okozhat, amely nemcsak a végtagot, de az életet is veszélybe sodorja!

A PAD bizonyos esetekben amputációt von maga után. A dohányzás elhagyásával, egészséges étkezéssel, illetve bizonyos esetekben gyógyszerekkel, bypass-műtéttel vagy angioplasztikával javulhat a lábakban a vérkeringés.

Legtöbbször az 50 év feletti, dohányzó embereket és a cukorbetegeket érinti. A magas koleszterinszint és magas vérnyomás ugyancsak emeli a rizikót - ahogyan az is, ha a családban már előfordult szívbetegség és stroke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.