Sajnos, neked is vannak ilyen szokásaid...

A 14 legrosszabb dolog, ami rongálja a szíved!

Nemcsak a dohányzás, vagy az egészségtelen étkezés járul hozzá jelentős mértékben a szívünk rongálásához. Nem sok olyan szokás van, amelyek közül legalább egy ne lenne jellemző ránk...

2011.09.04 15:00ma.hu

Bizony, a szív megfelelő működéséhez nemcsak az kell, hogy letegyük a cigit és egészséges életmódra váltsunk. Lássuk, melyek azok a mindennapos tevékenységeink, amelyekből nem árt visszavenni:

- Tévézés: ugye belátjuk, hogy órákat ülni a tévé előtt nem egészséges. Nem mozgunk, ehelyett csak ücsörgünk és még talán tömjük is magunkban a rágcsálnivalót. Ez a magatartás a szívroham és a stroke esélyét is növeli, akkor is, ha közben rendszeresen edzünk. Nem kompenzáljuk ugyanis vele a hosszú, inaktív órákat.

- Hagyjuk, hogy a negatvív érzések eluralkodjanak rajtunk: a stressz, a harag, a depresszió elfojtása mind hozzájárul a szívproblémákhoz. Sokan nem szeretnek gondjaikról beszélni, ám ha elfojtják, ha belül egyre csak gyűlik és gyűlik a probléma, sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat.

- Figyelmen kívül hagyjuk a horkolást. A horkolás annak a jele is lehet, hogy alvási apnoéban szenvedünk. A rendellenesség, amely éjszakánként megakasztja a légzést és állandóan felébreszt - még ha ennek nem is vagyunk tudatában -, a magas vérnyomást is előidézheti, ezzel együtt pedig a szívrohamhoz, szívinfarktushoz is vezethet.

- Kezeltessük ínyproblémáinkat! A valódi ok tisztázatlan, de van összefüggés a szívproblémák és az íny rossz állapota között. A baktériumok gyulladást okoznak a szervezetben.

- Elzárkózás: természetes, ha néha magányra vágyunk, amikor nem érezzük jól magunkat. Ne vigyük azonban túlzásba. Az egyedüllét, a társaság hiánya megbetegít. Azok az emberek, akiknek erősebbek a kötődései a családhoz, a barátokhoz, hosszabb ideig élnek és egészségesebbek is.

- Hajtás, majd semmi: gyakori, hogy a 40-50 év körüliekre rájön az intenzív edzés, amelynek során túlzásba viszik a hajtást, akár sérülést is okozva maguknak. Majd rövid idő után megunják, és teljesen leállnak. Nem egészséges - a közepes intenzitású, de rendszeres edzés sokkal hatékonyabb.

- A mértékletes alkoholfogyasztás még jó hatással is lehet a szívre, ám a túl sok semmiképp! Magas vérnyomást kockáztatunk bele, amely szívproblémákhoz vezet. Az extra, üres kalóriák miatt pedig hízni is fogunk.

- "Túlevés" - az elhízás vezető ok a szívproblémák kialakulásában. Sajnos egyre több az elhízott ember. Igyekezzünk kevesebbet enni, ne éljünk a túlméretezett adagokkal, a cukros üdítőket cseréljük le vízre!

- Kerüljük a vörös húsokat! Magas a telített zsír tartalma, mely a rák kialakulásához és a szívbetegségekhez is hozzájárul. Pulykát, halat, csirkét válasszunk inkább, ha pedig a marhát nem tudjuk nélkülözni, a soványabb változatokat fogyasszuk és ne együnk belőle sokat.

- A sófogyasztás ártalmairól is hallhattunk már. Kerüljük az ételek fokozott sózását! Olyan fűszereket használjunk inkább, amelyek egészségesek.

- Dohányzás, vagy dohányos mellett élés: nem kérdés, hogy rongálja az egészséget. Totális katasztrófa a szívre, de a környezetünkre nézve is: a nem dohányzók közül is sokan szívproblémák miatt halnak meg, mert egy cigarettázó mellett töltötték idejük nagy részét.

- Sokan kihagyják étrendjükből a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását - Nagy hiba mellőzni az egészségmegőrzéshez legjobban hozzájáruló, természetes ételeket!

- Ellenőriztessük magunkat! Sok ember él abban a hitben, hogy őt nem fenyegeti sem a magas koleszterin, sem a magas vérnyomás, sem a cukorbetegség. Jobb félni, mint megijedni...

- Végül pedig figyeljünk oda testünk jelzéseire. Ha valamilyen fizikai tevékenység nagyon nem megy, nem biztos, hogy annak oka, hogy kijöttünk a formából...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.