Váratlanul csap le a hirtelen szívhalál

Otthoni sporttól is könnyen meghalhatunk?

Ki ne emlékezne a tv-közvetítésekre, amikor a sorsdöntő verseny vagy meccs közben a kiválóan edzett sportoló hirtelen összeesik, és nem kel fel többé...Francia kutatók szerint sajnos ilyen drámai esemény rekreációs sport közben is előfordul.

2011.08.16 13:00MTI

Francia kutatók öt esztendei vizsgálata azt igazolta, hogy rekreációs sport közben is előfordul a drámai összeesés - de ha a környezetben lévők késedelem nélkül segítenek, gyakran visszafordítható.

Az élsport közben előforduló hirtelen halálesetekkel világszerte sok vizsgálat történt, ám Eloi Marion és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy a nem versenyszerű körülmények között végzett, sporttal kapcsolatos testmozgás közben mennyire gyakori a váratlan, hirtelen szívhalál.

A francia nemzeti halálozási statisztika 2000-2005 között előforduló haláleseteiből kiemelték azokat, amikor a végzetes esemény hirtelen szívhalálnak felelt meg és valamilyen sport aktivitás közben, vagy egy órán belül következett be.

Valamennyi eset körülményeit igyekeztek tisztázni, hogy mennyi időn belül kezdődött a segélynyújtás, próbálkoztak-e újraélesztéssel és ennek milyen eredménye volt.

Az életüket így befejezők kora 10-75 év között mozgott. Franciaországban minden egymillió lakos közül öt fejezte be így az életét. A hirtelen szívhalál főleg a férfiak körében fordult elő, egészen fiatal korban, bár az átlagos életkor 46 év volt.

Az egyik legolvasottabb szakfolyóirat, a Circulation közölte tanulmány amerikai visszhangja igen nagy volt: azonnal kiszámolták, hogy az Egyesült Államokban évente átlag 4250 ilyen haláleset valószínű.

A szabadidős sport általában társas szórakozás, ezért érthető, hogy a halálesetek 93 százalékánál voltak az eseménynek szemtanúi. A kutatók kiemelik, hogy ennek ellenére az újraélesztést csak 31 százalékban kísérelték meg késedelem nélkül.

Még ritkább volt, hogy az újraélesztéshez igen fontos készülék, a defibrillátor is elérhető távolságban fordult elő. A betegek sorsát pedig az újraélesztés azonnali elkezdése döntötte el.

A kórházba még élő állapotban csak minden harmadik áldozat került és onnan élve otthonába 15,7 százalék távozhatott.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az újraélesztés alapjainak megtanítása az egész társadalomra vonatkozó, alapvető kívánalom lenne, mert így ezrek életét lehetne megmenteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.