Durva divat a szexting

"Nem tudnék többé a szemükbe nézni..." - mégis röpködnek a szexképek!

Manapság nagy divattá vált a szexting, azaz szexi fotók küldözgetése egymásnak: leginkább a párok művelik egymás közt. Úgy tűnik azonban, a tinik jó része kezd rájönni, milyen veszélyekkel is jár ez.

2011.08.15 10:45ma.hu

Rendkívül könnyű elküldeni magunkról a kedvesünknek, vagy akárki másnak egy félmeztelen-, vagy akár teljesen pucér fotót, és remek poénnak, izgató dolognak tűnik. Csakhogy annál nehezebb később kezelni, ha ezeket a képeket esetleg nemcsak a kedves látta...

Sok fiatal nem gondol bele, amikor megnyomja a küldés gombot, hogy komoly veszélynek teszi ki magát. Van, aki már elővigyázatosabb: például úgy véli, jobb, ha az arca nincs a képen, csak a teste, mert így, ha netán gond lenne, nem tudják beazonosítani őt, és mondhatja, hogy márpedig a képen nem ő szerepel.

Más úgy gondolja, régebben a szexi képek küldözgetése vicces volt, de ma már vannak aggályai velük kapcsolatban. Sok tini érzi úgy, hogy csak annak küldene ilyesmit, akiben 100 százalékig megbízik.

Akad, aki a neki tetsző lánynak küldött el egy meztelen fotót magáról. Az illető sosem válaszolt és később sem említette a dolgot - ez hozta igazán kellemetlen helyzetbe a fiút. És van olyan is, aki csúnyán megjárta: a szexképeit nemcsak az osztálytársai látták, de még az édesanyja is - és máig nem tudja, merre járhattak még körbe a fotók...

Egyszóval, sokan nem tudnának mások szemébe nézni azok után, hogy azok láttak róluk egy félmeztelen vagy pucér fotót. Jogos...

Mit is kell tehát megfontolni?

- A fotó nem "évül el". Ha egyszer elküldtünk valamit, nem csinálhatjuk vissza. Hosszú ideig megmarad, lemásolható és meg is változtatható. Gondolkodjunk el, milyen hatással lenne ez a jövőnkre!

- Sosem ellenőrizhetjük, hová is jutott valójában: könnyen továbbítható a már elküldött kép másoknak, vagy akár az internetre is feltehető, anélkül, hogy az illető tudna róla.

- Nem biztos, hogy a személy, akinek küldjük a képet, jól fogja érezni ettől magát. Sőt. Lehet, hogy egészen mást gondol, mint hogy egy szexi fotót kapott. Vélheti azt zaklatásnak vagy akár pornográfiának is.

- Illegális is lehet: fotót készíteni, küldeni és fogadni olyan személyről meztelen fotót, aki még nincs 18 éves, tilos! Könnyen a rendőrségen köthet ki, aki a szabályt megszegi, és ilyen képeket tárol a számítógépén. Még akkor is büntethető, ha az illető beleegyezett a fotózásba, vagy mi magunk szerepelünk rajta.

- Nem szabad más fotóját elküldeni tudta nélkül másoknak: ez megalázó és megszégyenítő rá nézve!

Lehetséges, hogy jó poénnak tekintjük az egészet, de büntetés nélkül aligha maradhat az efféle, mások lejáratására irányuló magatartás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.