A hajdúsági támadáskor senki nem sérült meg

Romagyilkosságok: a nyíradonyi támadás sértettjeit hallgatják meg szerdán

A hajdúsági nyíradony-tamásipusztai támadás bizonyítási eljárásának keretében a sérüléssel nem járó lövöldözés sértettjeinek tanúmeghallgatásával folytatódik szerdán a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat bizonyítási eljárása a Pest Megyei Bíróságon.

2011.05.31 14:17MTI

A 2008. szeptember 5-ére virradóra történt lövöldözés volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye, amely nem járt sérüléssel, és a vád szerint a támadást - kivételesen - az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád egymaga követte el a rendkívül szegény körülmények között élő 11 tagú család ellen. 
   
A Hajdú-Bihar megyei település Jázmin utcai házának utcafront felőli szobájában egy fiatal roma pár lakott négy gyermekével, akik közül a legidősebb 11, a legkisebb 1 éves volt. A ház másik, az utcától távolabbi szobájában a férfi édesanyja lakott három kiskorú testvérével, egy harmadik hálóhelyiségben bátyja aludt.
   
A Pest Megyei Főügyészség szerint Kiss Árpád Nyíradony-Tamásipuszta közelében autózva figyelt fel a cigányok által lakott utcára, és a 2008. július 21-i galgagyörki és az augusztus 8-i piricsei támadás után "ideális célpontnak" találta azt az elhanyagolt, rossz állapotú házat, amely egy fás, bokros, erdős terület mellett állt.
   
A vádirat szerint az elsőrendű vádlott szeptember 4-én, csütörtökről péntekre virradóra nem dolgozott a debreceni Perényi 1 nevű klubban, ezért döntött úgy, egyedül követi el a munkahelyétől alig 20 kilométeres távolságra lévő helyszínen a támadást.
   
Kiss Árpád a besenyszögi vadásztól fél évvel korábban elrabolt, Mauser gyártmányú golyós vadászpuskával - amelyet mind a kilenc támadásnál kizárólag ő használt, és a vád szerint agyonlőtte 2009. április 22-én Tiszalökön Kóka Jenőt - 60-65 méteres távolságból két célzott lövést adott le a lakóház ablakára. A lövedékek áthatoltak az üvegen, és egymástól 10 centiméteres távolságban az ablak alatt lévő számítógép monitorába csapódtak, majd az egyik lövedék több darabra szakadva a falat, az azon lévő tükröt és a kályha csövét rongálták meg.
   
A lövések hangjára felriadt család csak 8-10 perc múlva merte felkapcsolni a villanyt, és körülnézni, majd értesíteni a rendőrséget.

A megtámadott családfő korábban többször is azt mondta: a lövések előtt alig két perccel korábban kelt fel kisebbik gyermekük pisilni, majd visszafeküdt az ágyra, így csak a szerencsének köszönhetik, hogy nem akkor érte őket a támadás.
   
A család kezdetben arra gondolt, hogy az az uzsorás "biztatott rájuk valakit", akinek 200 ezer forintos kölcsöne miatt 400 ezerrel tartoztak, és korábban veréssel és egy lízingelt autójuk elvételével is megfenyegette P. Pétert, aki Debrecenbe járt lomtalanítani.
   
A rendőrség a hajdúsági nyíradony-tamásipusztai házra leadott lövésekkel kapcsolatban kezdetben azt közölte: uzsorások támadtak a roma családra, és a több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított ügyben 200 ezer forintos nyomravezetői díjat tűztek ki. A nyomozást később a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át, amely a piricsei és a galgagyörki eseményeket is vizsgálta.
   
A rendőrség a romák elleni támadássoroztat gyanúsítottjainak elfogása után három nappal Kiss Árpádot és István nevű testvérét, az ügy másodrendű vádlottját gyanúsította meg a nyíradonyi támadással, majd visszavonták a gyanúsítást, és később már csak az elsőrendű vádlottat gyanúsították meg a cselekménnyel. Az ügyészégi vádirat szerint is Kiss Árpád egyedül követte el a támadást és a következő hat bűncselekményt, amelyben hatan haltak meg, köztük egy ötéves gyermek, és öten súlyosan megsérültek.
   
Kiss Árpád és testvére már a nyomozati szakban elismerte, és a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőperben is fenntartotta vallomását, hogy ők követték el a galgagyörki, a piricsei és a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat, és társukként nevezték meg volt munkatársukat, az eddig mindet tagadó harmadrendű Pető Zsoltot, de a többi bűncselekmény elkövetését - köztük a nyíradonyit is - mindannyian tagadják.
   
Kiss Árpád a március 25-én indult büntetőperen vádirat ismertetése után azt mondta: a nyíradonyi lövöldözést nem követte el, és már a nyomozati szakban kérte, ebben az ügyben szüntessék meg ellene az eljárást.
   
A szerdán folytatódó büntetőperen a megtámadott négygyermekes roma házaspár tesz tanúvallomást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.