Megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt

Megbírságolta az MNB-t Közbeszerzési Döntőbizottság

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több ponton is megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt a "Kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra" kiírt eljárásával, ezért 500 ezer forint bírságot szabott ki a döntőbizottság a jegybankra.

2011.05.11 17:47MTI

A Közbeszerzési Döntőbizottság honlapján elérhető, május 6-án hozott határozata szerint a pályázatban az MNB kommunikációs szervezeti egysége "Kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra" olyan szerződött partnert keresett, amely rendezvényszervezési és reklámügynökségi szolgáltatások végzésével támogatná e szervezeti egység munkáját.
   
A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésének hosszas indoklásából kiderül: a jegybank által a közbeszerzési eljárás formájául választott "tárgyalásos eljárást" ebben az esetben nem lehetett volna elindítani. A döntőbizottság szerint a részajánlattételi lehetőség kizárása törvénysértő volt, valamint ellentmondásosnak bizonyultak a közbeszerzési eljáráson való indulás pénzügyi-gazdasági feltételei, egyúttal túlzóak voltak az indulás minimumfeltételei, és az alkalmassági feltételek sem voltak egyértelműek. Emellett az ajánlattevő cégek szakembereitől a jegybank által megkívánt gyakorlati időt túlzottnak ítélte a döntőbizottság.
   
A döntőbizottság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy megalapozott következtetés nem vonható le azzal kapcsolatban, hogy az ajánlatkérő MNB-nél ki a felelős a jogsértésekért, így személyi bírságot nem szabott ki.
   
A döntőbizottság a bírság összegének meghatározásakor  figyelembe vette a jogsértés súlyát, a közbeszerzés tárgyát.
   
Járai Zsigmond, az MNB felügyelő bizottságának (fb) elnöke április 4-én elmondta: a felügyelőbizottság szerint számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel az MNB gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban; jogszerűtlennek tartott megoldások fordultak elő jelentős számban kommunikációs szerződések közbeszerzési eljárása kapcsán is. Emiatt kezdeményezett az fb jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Tanácsnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.