"Fontos elemek kerültek ki az alkotmányból"

A Védegylet meglepődött Fülöp Sándor ombudsman optimizmusán

A Védegylet meglepődve fogadta Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának az új alaptörvénnyel kapcsolatos optimizmusát.

2011.05.04 19:38MTI

A környezet védelméért kiálló szervezet képviselői közleményükben azt írták, nem tudják osztani Fülöp Sándor ombudsman "lelkesedését", mert szerintük fontos elemek kerültek ki az alkotmányból.
   
Közölték, hogy több aggasztó pontot is látnak az alaptörvényben, így a jövő nemzedékek ombudsmani intézményének beolvasztását egy általános ombudsmani hivatalba. Példaként említették továbbá, hogy a jövő nemzedékek ombudsmanjának a jövőben nem lesz indítványozási joga az Alkotmánybíróságnál, nem lesz beszámolási joga az Országgyűlés előtt, és nem fordulhatnak hozzá panasszal az állampolgárok.
   
A Védegylet utalt arra: Fülöp Sándor korábban maga is szorgalmazta, hogy mindezek szerepeljenek az alaptörvényben, de végül nem kerültek bele a szövegbe.
   
Hozzátették, hogy eltűnt az alaptörvényből a polgári kezdeményezés intézménye, amelynek nemrégiben az Európai Unió a saját szintjén is teret adott, túllépve a tagállami kereteken.
   
A Védegylet szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy az alaptörvény a társadalmi részvétellel együtt az ennek keretet adó demokratikus intézményrendszert is visszabontja. Korlátozza például az Alkotmánybíróságot, hogy saját kezdeményezéséből értelmezze az alaptörvényt és a majdani sarkalatos törvényeket, például környezetvédelmi kérdésekben.
   
Fülöp Sándor április 25-én - az alaptörvény államfői aláírásának a napján - adott ki közleményt; ebben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt írta: az új alaptörvény kiterjeszti és tovább erősíti a hazai környezetvédelmi jog alapjait, továbbá a legmagasabb szintre emeli a jövő nemzedékek iránti felelősséget.
   
Az ombudsman szerint Magyarországon sürgősen és határozottan át kell alakítani a környezetromboló életmódot és szemléletet, meg kell változtatni a fenntarthatatlan gazdasági gyakorlatot támogató jogszabályokat. Ehhez az alaptörvény szilárd alapot teremtett - közölte, hozzátéve, hogy az új rendelkezések elismerik az egészséges környezethez való jogot, kiegészítve azt az ennek biztosításához szükséges állami kötelezettségekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.