Ittzés János nyugdíjba vonul

Az evangélikus egyházban új püspököt választottak

Szemerei János személyében új püspököt választottak a Magyarországi Evangélikus Egyházban, mivel a nyugati (dunántúli) egyházkerület eddigi vezetője, Ittzés János nyugdíjba vonul.

2011.04.08 14:46MTI

Az új egyházi vezető beiktatását június 25-én tartják a győri Öregtemplomban - közölte Kissné Kárász Rózsa, az egyházkerület jelölőbizottságának elnöke pénteken.
   
Mint elmondta, a jelölőbizottság pénteki szavazatszámláló ülésén, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökére beküldött szavazatok alapján megállapította, hogy a választás érvényes és eredményes volt. A gyülekezetek 121 szavazatot adtak le, ezek közül 5 volt érvénytelen. Az érvényes 116-ból Szemerei János 70-et, a másik jelölt, Bencze András 46-ot kapott meg.
   
A nyugati egyházkerület 112 gyülekezetből áll, ezek többsége egy-egy szavazatot adhatott le a püspök személyére; néhányból, ahol több lelkipásztor teljesít szolgálatot, több szavazat érkezett, így jött ki a 121-es szám. A gyülekezetekben minden aktív tag szavazhatott, aki szerepelt a választói névjegyzékben, s a helyben lezajlott választásokon többségi alapon döntöttek a gyülekezetek a két jelölt közül - tette hozzá Kissné Kárász Rózsa.
   
Kitért arra: Szemerei János korábban a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese volt, ezentúl pedig püspökként az egyik győri templomban teljesít majd szolgálatot. Bencze András székesfehérvári lelkész a továbbiakban püspökhelyettesként segíti Szemerei János munkáját.
   
A püspöki tisztségéről leköszönő Ittzés János júniusban vonul nyugdíjba. Ittzés Jánost 2000. szeptember 23-án a győri Öregtemplomban iktatták be püspöki tisztségébe, s 2006. március 1-je óta betöltötte az evangélikusoknál a legmagasabb egyházi méltóságot jelentő elnök-püspöki tisztséget is. A tavaly október 2-án tartott zsinati ülésen jelentette be Ittzés János, hogy aktuálissá váló nyugdíjazása miatt a november 26-i zsinati ülésszakon lemond elnök-püspöki címéről; helyére Gáncs Pétert, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökét választották meg a zsinat tagjai.
   
A Magyarországi Evangélikus Egyháznak három püspöke van: Gáncs Péter, a távozó Ittzés János és - az északi egyházkerület élén álló - Fabiny Tamás tölti be jelenleg ezt a tisztséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.