Pósán téved?

Benkő Tibor: sem a sorkatonaság, sem a fiatalok kiképzése nincs napirenden

Nem kerül szóba a sorozás visszaállítása, de még csak az sem, hogy a fiatalokat valamiféle kiképzésben kellene részesíteni.

2011.04.04 14:03ma.hu/duna tv

Benkő Tibor vezérkari főnök így reagált Pósán László fideszes országgyűlési képviselő korábbi, a civilek minimális kiképzését célzó nyilatkozatára. A vezérkari főnök szerint a katonaság békeidőben a hivatásos állományúakra, szükség esetén a kiképzett tartalékosokra számít.

Az afganisztáni magyar katonai misszió meghosszabbításával kapcsolatban pedig azt mondta: a legfontosabb cél úgy felkészíteni az afgánokat, hogy önállóan képesek legyenek az országuk vezetésére és irányításra.

Szó nincs arról, hogy vissza kellene állítani a sorkatonai szolgálatot. Az új alkotmány tervezete sem mondja ezt – így reagált Benkő Tibor vezérkari főnök, vezérezredes a Duna Televízió hétfő reggeli műsorában.

A jelenlegi alkotmányban is benne van, és az új alkotmány tervezetében is az forgalmazódik meg, hogy Magyarország védelme minden magyar állampolgárnak kötelessége – de ez nem jelenti azt, hogy a sorkatonaságot vissza kellene állítani - hangoztatta a vezérkari főnök. “Mi arra törekszünk, hogy az ország védelmét elsősorban az aktív állomány és a tartalékosok tudják biztosítani.

A tartalékos állományon belül pedig az önkéntes tartalékosokra számítunk elsősorban, békeidőben; ha esetleg az ország helyzete megkívánja, akkor a hadkötelezettség alapján a kiképzett tartalékosokra – azokra, akik valamikor voltak katonák.

Ha az ország helyzete annyira kritikussá válik, hogy minden magyar állampolgárra szükség van, akkor természetesen a behívás, a mozgósítás rendszerében azokat, akik korábban nem voltak katonák, előbb fel kell készíteni a fegyver használatára” - hangoztatta a Honvéd Vezérkar főnöke.


Nem csak a sorkatonai szolgálat visszaállításáról nincs tehát szó, hanem arról sem, hogy valamiféle felkészítésben kellene részesíteni a fiatalokat. “Amit mi végzünk – elsősorban a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben – , az a honvédelmi ismeretek oktatása. Ismerjék meg a fiatalok, miről szól a hon védelme, miről szól a haza és a nemzet, és azt hogyan kell megvédeni” - tette hozzá Benkő Tibor.

A magyar kormány döntésével kapcsolatban, amellyel az meghosszabbította a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgáló kontingenseinek mandátumát, Benkő Tibor azt mondta: a hosszabbításra azért volt szükség, mert fontos mindaddig Afganisztánban maradni, amíg az afgán nép és kormány nem lesz képes megoldani és ellátni a rendőri és katonai feladatokat.

“A legfontosabb, hogy úgy készítsük fel az afgánokat, hogy önállóan legyenek képesek az ország vezetésére és irányításra” - tette hozzá a vezérkari főnök. A magyar katonák számos feladatban részt vettek és és részt vesznek a jövőben is: a tartományi újjáépítésben, az afgán katonák felkészítésében, kiképzésében és oktatásában.

A Tartományi Újjáépítési Csoportban pedig – amely egyszerű támogatással és segítséggel kezdte - most már kórházakat és iskolákat épít, segítenek az afgán gyerekek minél gördülékenyebb egészségügyi ellátásában - hangzott az interjúban.

A kint tartózkodás hosszabbításával új prioritások is megfogalmazódnak a magyar misszióban az elsődlegesnek számító tartományi újjáépítési feladatok mellett – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A felkészítés és kiképzés, a különböző katonai iskolákban történő oktatás tartozik ide például. Pillanatnyilag fontos feladat a légi kiképzés: a helikoptervezetők felkészítésének és a helikoptereket kiszolgáló személyi állomány kiképzésének a lefolytatása – hangoztatta Benkő Tibor vezérkari főnök a Reggel a Dunán stúdiójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.