Fokozott készenlét

A rendőrség figyelemmel kíséri a gyöngyöspatai eseményeket

A rendőrség fokozott figyelemmel kíséri a gyöngyöspatai eseményeket, és minden törvényes eszközt bevet annak érdekében, hogy a bűnözést és az önbíráskodást megakadályozza.

2011.03.21 17:16MTI

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt követően juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy találkozott a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökével, Farkas Jánossal, aki az elmúlt hetek gyöngyöspatai történéseiről tájékoztatta.

"A jogállam saját, hatékony eszközeivel megvédi állampolgárait, egyben mindent elkövet, hogy a becsületes emberek biztonságát garantálja. A rendőrség nem engedi, hogy félkatonai szervezetek kihívást intézzenek az állam kizárólagos joga ellen" - olvasható a közleményben.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy a belügyminiszter felkérést kapott a miniszterelnöktől akcióterv kidolgozására, amellyel ezt a kizárólagos jogot tovább erősítheti azokkal szemben, akik "önös politikai érdekből ezt a jogot megkérdőjelezik, ellene szervezkednek".

Csemer László, a helyi romatelep lakója a járőröző rendőröknek mondja el panaszát - Fotó: MTI

Az államtitkár az üggyel kapcsolatban beszélt a település polgármesterével és helyi egyházi vezetőkkel is, akiket biztosított a rendőrség fellépéséről a bűncselekmények és az önbíráskodás ellen - olvasható a közleményben.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

Járőröző rendőrök Gyöngyöspatán - Fotó: MTI

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével - demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben.

A járőröző polgárőrök március 17-én hagyták el a Heves megyei települést; mint közölték, áprilisban Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházán kívánnak hasonló tevékenységet folytatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.