2003 végére összeomlott

Elkezdődött a Baumag-per megismételt eljárása

A Fővárosi Bíróságon szerdán megkezdődött a hűtlen kezelés miatt indított Baumag-per megismételt eljárása, miután a Fővárosi Ítélőtábla az idén januárban - eljárási szabálytalanságokra hivatkozva - hatályon kívül helyezte a tavaly januárban hozott ítéletet.

2011.03.16 17:50MTI

A Főváros Bíróság illetékese szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első tárgyalási napon a bíró ismertette a másodfokú - hatályon kívül helyező - végzést, az első fokú ítéletet, továbbá elkezdődött az első rendű vádlott, Balázs László meghallgatása. Az első fokú ítélet Balázs Lászlót, a Baumag Szövetkezet alapítóját tőkebefektetési csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélte.

A Baumag szövetkezet 1995-től a kisbefektetők nagy részét kedvező, a banki kamatokat jelentősen meghaladó hozamígérettel csábított magához.

Juhász Gábor, a károsultak védője korábbi megfogalmazása szerint "a piramisjáték-szerűen működő rendszer 2003 végére összeomlott", a kisbefektetők hűtlen kezelés miatt elvesztették a pénzüket.

A vád szerint a Baumag vezetői tizenháromezer kisbefektetőt károsítottak meg összesen negyven milliárd forinttal. A megismételt eljárás szükségességét januárban Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője azzal indokolta, hogy "a törvényi előírás, kötelező előírás ellenére az első fokú bíróság nem sorolta föl a bizonyítékokat, illetőleg azt, hogy a bizonyítékokat hogyan értékelte az eljárás során. Ezt pedig a másodfokú bíróság nem pótolhatja".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.