Kisebb adag kell

Hiánycikk a kisgyermekeknek készített oltóanyag

Hiánycikk a kisgyermekeknek való, kombinált influenza elleni oltóanyag. Szakemberek azt mondják, hogy a három évesnél fiatalabb gyermekeket a felnőtteknek készített vakcinával is be lehet oltani, csak nekik kisebb adag kell belőle. A krónikus betegek, az idősek továbbra is ingyen kapnak oltást.

2011.02.01 16:05MR1- Kossuth

A fővárosi Szanatórium patikában is hiánycikk a kifejezetten a fél és három éves gyermekek számára gyártott oltóanyag - mondta a Krónikának Zoltán Zsuzsa, a gyógyszertár vezetője.

A szérumot másfél-két hete nem tudják beszerezni egyik nagykereskedőtől sem.

A gyártó cég, a Sanofi vezetője azt mondja, valóban elfogytak a Magyarországra behozott készletek. Idén háromszor annyit, 12 ezer adagot rendeltek a speciális kiszerelésű vakcinából, de ez sem volt elég - magyarázta Labancz László.

Utánrendelni azért nem érdemes, mert a gyártás legalább hat hónapig tart - tette hozzá. Mindezek ellenére beolthatók a három évesnél fiatalabbak. A felnőtt és a gyermek vakcina között ugyanis csak a kiszerelésben van különbség, így a legkisebbek a felnőtt adag felét kapják meg – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének egyik vezetője. Ilyenkor az oltóanyag megmaradó fele a veszélyes hulladékok közé kerül.


A felnőtteknek való influenzaoltásokból bőven van választék a patikákban. Egyetlen típus nem kapható, épp az, amihez tb-támogatás járna. Ez 8-900 forintba kerülne, míg a többi oltás 2000 forint körüli összegért vásárolható meg.

Az ingyenes oltóanyagból nincsen hiány. A krónikus betegeknek, az időseknek, az egészségügyi dolgozóknak például térítésmentesen jár az vakcina.

Az 1,3 millió darabos készletből még félmillió adag elérhető a háziorvosoknál, illetve a tisztiorvosi szolgálatoknál - tájékoztatott az ÁNTSZ.

Közben újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat az influenzás betegek számának növekedése miatt. A salgótarjáni megyei kórház minden osztályán tilos a látogatás, a balassagyarmati és az egri kórházban pedig részleges tilalom van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.