Zajlik az egyeztetés a két koalíciós partner közöt

Nincs kormányálláspont az egészségbiztosítási pénztárakról

Az egészségbiztosítási pénztárok kérdésében a kormány az erről szóló koalíciós megállapodás előtt nem foglal állást - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő a szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztatón Budapesten. A Fidesz reagálásában közölte: továbbra is az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény hatályon kívül helyezését tartja megoldásnak.

2008.03.20 06:36MTI

"Az egészségbiztosítási pénztárakkal kapcsolatban zajlik az egyeztetés a két koalíciós partner között arról, hogy a megváltozott körülmények között milyen esetleges döntésekre lehet szükség. Ez a kormányt nem érinti" - fogalmazott Daróczi Dávid.

Orbán Viktor
egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése érdekében. Kedden négy, a leendő egészségbiztosítási pénztárak működését érintő népszavazási kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság.

Kóka János, az SZDSZ elnöke kedden azt mondta, ha a kormány elbizonytalanodna a reformokban, az helyrehozhatatlan károkat okozna. Ha a Fidesz újabb népszavazást kezdeményez az egészségügy ellen, fel kell venni a kesztyűt és meg kell nyerni a referendumot - mondta a liberálisok elnöke az Indexnek.

Lendvai Ildikó
, az MSZP frakcióvezetője szintén kedden "egyéni véleményeként" azt nyilatkozta a stop.hu internetes újságnak, hogy "könnyen lehet", az egészségbiztosítási pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani. Az MSZP parlamenti frakciója kedden este informális ülést tartott a kérdésben, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc pártelnök is.

Varju László frakcióvezető-helyettes az ülést követően azt mondta, megállapodtak abban, hogy szükség van az egészségbiztosítási törvény finomítására, de azt nem vonják vissza. A egészségpénztárakról szóló törvényt február 11-én fogadta el a parlament, és február 18-án hirdetették ki.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, pártja továbbra is az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény hatályon kívül helyezését tartja megoldásnak. Megjegyezte: ha a kormánypártok túljutnak az "aktuális koalíciós válságon", tanulmányozzák és támogassák a Fidesz és a KDNP erről szóló javaslatát.

Arra a felvetésre, hogy elfogadható megoldásnak tartanák-e, ha a pénztárakat gazdasági társaságokká alakítanák, de állami kézben maradnának, Szijjártó Péter azt mondta, mindenféle "toldozás-foldozás", "pánikszerű reakció" csak ront a helyzeten, ezért vissza kell vonni a törvényt, és utána a szakmai szervezetek bevonásával, széles körű társadalmi konzultációval lehet gondolkodni az egészségbiztosítási rendszer esetleges átalakításáról.

Az MDF véleménye szerint szigorú minőségi ellenőrzés mellett a szolgáltatók közötti verseny feltételeit, a magánszolgáltatók belépésének szabályozott lehetőségét kell megteremteni. A Magyar Demokrata Fórum közleményében hangsúlyozta: "a kisebbik kormánypárt által kierőszakolt, a kormánypárti többség által elfogadott" törvény részleteinek módosítgatása nem megoldás. A megyei pénztárak létrehozása az MDF szerint értelmetlen pazarlás volna, csak a költséges állami bürokrácia terjeszkedését segítené elő. Az ellenzéki párt a jelenlegi egészségbiztosítási törvényt semmilyen módosított formájában nem támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.