Évente 10-13 újszülöttet öl meg saját édesanyja

Ő adta, ő veszi el? Fókuszban a csecsemőgyilkosságok

Míg az inkubátorokba mindössze 3-4 csecsemő kerül évente, addig a nem kívánt terhességek gyakran szörnyű bűncselekményekbe torkollnak. Hazánkban átlagosan havonta fordul elő, hogy édesanyák megölik saját gyermeküket.

2011.01.11 16:03bencze áron - ma.hu

WC, kuka, kandalló vagy hűtőszekrény – sajnálatos módon az édesanyák kifejezetten élénk fantáziával rendelkeznek, mikor újszülött gyermekük eltüntetéséről van szó.

Egy magyarországi tanulmány szerint a gyermekgyilkosságok tekintetében az elkövetők között több a házasságban élő, mint a leányanya. Azaz nem feltétlenül tapasztalatlan kis csitrikről van szó. A szülői ”megoldás”azonban mégis lesújtó.

A Kékfény által feldolgozott legújabb eset egy alig 16 éves lányról szól: szüleivel élt, iskolába is járt, majd a terhesség kilencedik hónapjában a szobájában alvó húga mellett, ajkába harapva hozta világra gyermekét, akit végül a ruhásszekrénybe rejtett el. Csak a testvérnek köszönhető, hogy nem történt tragédia

fotó: stjohnprovidence.org

Érthetetlen emberi reakciók

Rengetegen éveket várnak a gyermekáldásra, mások pedig emberi életeket dobnak el – nemcsak maguktól –, hogy a sajátjukat megkönnyebbítsék.

Noha igazán nem lenne nagy áldozat, ha inkább a babamentő inkubátorig ballagnának el a hűtőszekrény helyett! Ebben az esetben még az inkognitó felfedésétől sem kell tartani: általában félreeső mellékutcákban találhatóak a berendezések, és a környéket sem kamerázzák, és az inkubátor igénybe vétele semmilyen képzettséget nem igényel. Amint a csecsemő elhelyezésre kerül, a berendezés működésbe hoz egy automatikus riasztót, ami a portán jelez. Így mindössze néhány percet kell a kisgyermeknek ott töltenie a szakszerű ellátásig.

Egyelőre a logikus lépés került jókora hátrányba: 3-4 jó megoldásra 10-13 gyilkosság jut, azonban a szakemberek szerint ennél jóval magasabb a fel nem derített bűnesetek száma.

A hivatalos örökbeadás még emberibb, hiszen bizonyos intézmények magában a szülésben is segítséget tudnak adni, így az édesanyának nem titokban kell egyedül megküzdenie az olykor több órás vajúdással.

Magyarország ebben a kategóriában is egyfajta negatív csúcsot állított fel: egy feleség ötödik gyermekéről mondott le ”önként”. Az esethez hozzátartozik az is, hogy elsősorban a férje hibás, aki egyáltalán nem engedte védekezni feleségét, cserében egyszer sem kérdezte meg, mi történt a kilencedik hónap után. Pedig minderre pontosan öt alkalma lett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.