Somlóvásárhelyen leállt a kárfelszámolás

Mi vár rájuk? Nem költözhetnek albérletbe a devecseriek

Mégsem tudott albérletbe költözni az a három devecseri roma család, akik a vörösiszap-katasztrófa miatt már öt hete a helyi zeneiskola tantermeiben kénytelenek lakni, ugyanis a tulajdonosok meggondolták magukat és nem adják bérbe ingatlanukat - Somlóvásárhelyen pedig leállt a kárfelszámolási és védekezési munka, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja.

2010.11.07 19:55MTI

Mégsem tudott albérletbe költözni az a három devecseri romacsalád, akik a vörösiszap-katasztrófa miatt már öt hete a helyi zeneiskola tantermeiben kénytelenek lakni, ugyanis a tulajdonosok meggondolták magukat és nem adják bérbe ingatlanukat.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere hétfőn még arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy szerdától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a még a közösségi szálláson lévő 22 ember számára Devecserben átmenetileg üres házakat bérelnek, de lakhatásuk végleges megoldásához a három hónapos bérlet letelte után az önkormányzat a tervek szerint a kármentő alapból, vagy az állami támogatásból megvásárolja az ingatlanokat.

Vasárnap a zeneiskolában járva az MTI tudósítója az érintett családoktól megtudta, hogy a bérleti szerződés mégsem köttetett meg, mert a bérbeadók megváltoztatták korábbi szándékukat.

Mivel az érintettek - akik a katasztrófában teljesen megsemmisült Dankó-telepen, többségében jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között laktak - nem akarják a karácsonyt is a tantermekben tölteni, önmaguk kezdtek albérletkeresésbe, de csak olyan régi lakásokat kaptak volna bérleményként, amelyben nincs víz, vagy villany.

Mivel a három család tagjai között négy kisgyermek, és több általános iskolás is van, ezt nem tudták elfogadni, így most Ajkán keresnek maguknak kibérelhető lakást.

Megjegyezték, próbáltak már korábban is albérletet keresni, de a segélyszervezettől kapott címek megtekintése után a bérbeadók visszavonták a hirdetést, és erről panaszt tettek a polgármesternek és a támogató szervezetnek is. Elmondásuk szerint szükségszállásukon nincs meleg víz, főzés helyett csupán az adományként kapott konzerveket melegítik.

A devecseri polgármester az MTI érdeklődésére vasárnap azt mondta: szerdán megkezdődik az egyénenkénti nyilatkozattétel, és a Dankó-telepen élő emberek - akik közül korábban több mint negyvenen kényszerültek átmeneti közösségi szálláson aludni - sorsa is rendeződik, így nem átmeneti, hanem végleges megoldást találnak majd számukra.

Így festett Devecser - Fotó: MTI

Somlóvásárhelyen leállt a kármentesítés - elfogyott a pénz

Leállt a kárfelszámolási és védekezési munka a vörösiszap sújtotta Somlóvásárhelyen, mert elfogyott a kormány által adott ötmillió forintos előleg és az önkormányzat tartalékalapja, ezért újabb költségelőleget várnak a munka folytatásához - mondta a település polgármestere vasárnap az MTI tudósítójának.

Az október 4-én bekövetkezet katasztrófa során a településre zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el az Aradi utcában, és a műszaki szakemberek megállapítása szerint két ház oly mértékben megsérült, hogy le kell bontani, további 12 sérült ház felújítás után lakható marad - mondta Marton László polgármester, hozzátéve, a bontási határozatot még nem kapták meg.

A Magyar Kármentő Alapból október végén a kormány a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeknek soron kívül 175 millió forintot utaltak át előlegként a védekezési költségek finanszírozására.

Devecser 150 millió, Kolontár 20 millió, Somlóvásárhely 5 millió forint előleget kapott. A települések vezetői már a pénz átutalásakor jelezték, ez az összeg csak a munka egy részét fedezi, mert jelentős kiadással jár majd a külterületek és önkormányzati tulajdonú utak, épületek kármentesítése, újjáépítése.

Marton László közlése szerint az összes pénzük elfogyott, így kénytelenek voltak leállni a munkákkal, bár megjegyezte, több kiskertbe és a szántókra még mindig nem lehet bejutni munkagépekkel, mert a talaj felázott, és néhol méteres magasságban áll még a vörösiszap.

A polgármester azt mondta, új vis major alapot nyitott, és újabb költségelőleget vár a kormánytól, és abban bízik, már a jövő hét elején számlájukra érkezhet az összeg.

Az MTI tudósítója a településen járva vasárnap azt tapasztalta, hogy a házak udvarait és az utakat kitakarították és gipsszel vastagon beszórták.

A falu határában, a Torna-patak hídja előtt több tonna gipszet halmoztak fel a további kárfelszámoláshoz, illetve, hogy szükség esetén a patak vízébe keverjék, ha újra emelkedne a víz lúgosságát mutató pH érték, és ezzel csökkentsék a Marcalon át a Duna szennyezettségét.

A faluban az árkokat kiszélesítették, a Torna-patak melletti hídnál a vörösiszaptól szennyezett, megsérült fákat kivágták. A Devecser és Somlóvásárhely között, az út két oldalán vastagon áll a vörösiszap, nagyobb részén a teteje kiszáradt és berepedezett, a szél pedig tovahordja a piros színű port, befestve a bitument, a fák leveleit.

A katasztrófa bekövetkezte utáni napokban a település polgármestere arról panaszkodott, hogy a falut magára hagyták a katasztrófavédők, önerőből kezdtek hozzá a kárfelszámoláshoz, még védőeszközöket is csak négy nap elteltével kaptak.

Kolontár, iszappal elöntve - Fotó: MTI

Kijelölték az új kolontári biztonsági védőgát nyomvonalát

Kijelölték vasárnap délutánra annak az újabb, mintegy másfél kilométer hosszú biztonsági védőgátnak a nyomvonalát, amelyet az egy hónappal ezelőtt megsérült zagytározó közelében, a vasúti töltések mellett, a timföldgyár által már megépített kettes számú körgát nyomvonalán építenek Kolontárnál.

A kivitelezés a jövő héttől megkezdődhet - tudta meg az MTI tudósítója a Veszprém megyei településen. Vízügyi szakemberek elmondták: a kettes számú gát tervei elkészültek, a nyomvonal kitűzése megtörtént, megkezdték az alapozási munkát, és várhatóan a jövő hét folyamán megindulhat az építkezés is.

A sérült zagytározó kiszakadt részét egy védőfallal vasárnap reggelre már körbevették, hogy ne juthasson ki további szennyezőanyag, és megépült a lúgos vizet lecsapoló és elvezető árok is.

A tíz halálos áldozatot követelő katasztrófát követően a vízügyi szakemberek, egy hét alatt már megépítettek egy 620 méter hosszú, talpazatánál 25 méter széles és 5 méter magas, koronájánál 6 méter széles gátat, amely kettészeli az iszappal elöntött települést.

A védmű összköltsége akkor meghaladta a 115 millió forintot annak ellenére, hogy az építéshez használat földért és kövekért, valamint a szakértői kivitelezésért nem fizettek.

A már fűmaggal bevetett töltésoldalú, bazaltkövekkel megerősített gát megépítése miatt a polgármesteri hivatal és templomdomb, valamint a Torna-patak közötti Kossuth és Malom utcában tíz házat kellett elbontani, mert egy esetleges újabb iszapömlésnél visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna Kolontár települést.

A már megépült gáthoz hasonló paraméterű védmű építési költsége mintegy félmilliárd forint lesz, és azt a sérült tározót üzemeltető cégnek, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek kell állnia, vagy kiviteleznie.

Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges, újabb iszapkitörés esetén elöntse Kolontár, Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalék-vizeket és szabályozott medrekben kiengedi.

A Mal Ztr. a katasztrófát követően már épített egy hármas körgátat, de a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek szerint az alkalmatlan egy esetleges újabb gátszakadás során kizúduló vörösiszap megállítására, illetve mederben tartására.

Több mint egy hónappal ezelőtt, október 4-én délután mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag öntötte el a három települést. Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófája során tíz ember meghalt, másfél száz égési sérülést szenvedett, 400 ház megsérült, vagy lakhatatlanná vált, 40 utca lett hetekig járhatatlan.

A katasztrófahelyzet miatt a kormány három megyére kiterjedően év végéig meghosszabbította a veszélyhelyzet kihirdetését. A környezetvédelmi államtitkár szerint a kár több tíz milliárd forint, de a vörösiszappal elöntött területen 25-30 évig lehet majd érzékelni a pusztítás utóhatását a növényzetben és a Marcalban, illetve a Torna-patakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.