"Barátságosan fürödjenek meg benne..."

Vörös pokol: a felelősök fejét követelik az emberek!

Több száz ember vált földönfutóvá hétfőn, amikor az Ajka környéki településeket egymillió köbméter vörösiszap árasztotta el. Eddig négy ember halt meg, hét embert még keresnek. A felelős cég egyelőre hárít, vetít és állítják: semmi közük a katasztrófához.

2010.10.06 09:49ma.hu

Bár kimondatlanul is elismerték felelősségüket azzal, hogy 30 millió forint gyorssegélyt utaltak át a három károsult településnek, de továbbra is bőszen hangoztatják, hogy a vörösiszap nem káros, mindössze piros és le lehet mosni bő vízzel a házak faláról.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke szerint talajcserére van szükség az érintett településeken, a házfalakról le kell mosni, illetve le kell verni a szennyezett vakolatot, hogy az ne okozzon egészségkárosodást. Pintér Sándor belügyminiszter azt javasolta a cégvezetőknek, hogy fürödjenek ők ebben a vegyi anyagokkal dúsított vörös iszapban, ha olyan nagyon biztosak abban, hogy az nem káros.

Rendesen megy az adok-kapok, mutogatás, mindeközben a részvét szikrányi jelét sem mutatják a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetői.

fotó: MTI


Kolontáron és Devecseren az emberek a tettesek fejét követelik. Félnek, hogy ha nem lépnek időben az illetékesek, akkor a süllyesztőbe kerül az ügyük. A másik legnagyobb félelmük az, hogy újabb gát fog átszakadni a cég nemtörödőmsége miatt.

A MAL vezetői természeti katasztrófát hangoztatnak, de már már napokkal az esemény előtt repedések voltak a tározó falán. Ezt a tényt a Greenpeace erősítette meg, akik műholdfelvételekkel tudják alátámasztani igazukat.

Orbán Viktor szerint emberi mulasztás történt, és a felelősöket minél hamarabb meg kell nevezni. Az ajkai tározót üzemeltető MAL vezetői, Tolnay Lajos és Bakonyi Zoltán olyan égbekiáltó hazugságokkal próbálják a válságkommunikációt megoldani, ami nem vall empátiára ebben az ügyben. A miniszterelnök szerint semmi jele a természeti katasztrófának, ezért csak emberi mulasztás történhetett.

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el. A dolog pikantériája, hogy a Levegő Munkacsoport már évek óta próbálta reflektorfénybe állítani ezt a problémát, de érdekes módon senki nem figyelt rájuk.

A vörös iszapról annyit érdemes tudni, hogy a cégvezetők állításaival ellentéteben igenis maró anyag a benne található nehézfémek miatt. Ilyen összetevőket találhatunk benne, mint az ólom (idegméreg), króm és kadrium (rákkeltő hatásúak).

Bele sem merünk gondolni, hogy mi történik, ha ezek az anyagok bekerülnek az ivóvízbe. Súlyos katasztrófának néznénk elébe. Bár az sem kecsegtet túl sok jóval, ha megköt ez az anyag. Ugyanis száraz állapotban tüdőrákot okoz. A MAL tevékenységét felfüggesztették, tíz nap múlva le kell húzniuk a rólót. Ellentmondásos nyilatkozataikkal, miszerint katasztrófa történt, aztán mégis gyorssegélyt osztogatnak méginkább felbőszítik a mindenüket elvesztett embereket.

fotó: MTI


Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a becsült kár ezidáig 10 milliárd forint, nem beszélve az emberéletekről. Úgy tűnik, hogy a gyászos számok nem nagyon hatják meg a cég fejeseit, a részvét legkisebb jelét sem lehet látni rajtuk.

Egy ilyen veszélyes anyagot tároló cégnek kutya kötelessége lenne felkészülni minden esetleges katasztrófára, illetve a minimum az, hogy figyelembe veszik az adott hely természeti és éghajlati tulajdonságait a tároló tervezésénél, illetve építésénél.

Arról nem is beszélve, hogy hogyan épülhetett egy ilyen veszélyes anyagokat tároló “gödör” olyan közel az településekhez...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.