Négy halott, hét embert keresnek

Percről-percre: négyre emelkedett a halottak száma az iszap nyomán

Továbbra sem találják azt a hét embert, akiket eltűntként tartanak nyilván az Ajka közelében történt, már három halálos áldozatot követelő hétfői iszapömléssel összefüggésben.

Nézze meg a tragédia képeit Ön is! képgaléria

2010.10.05 13:40MTI/ma.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletese az MTI-nek kedd hajnalban elmondta: zajlik a kármentesítés az iszappal elöntött településeken, de a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját nagyban nehezíti a sötét, ugyanis a falvak egy részét áramtalanították.

A honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, már zajlik az utcák fertőtlenítése – tette hozzá.

Iszapömlés.


Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés. A timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el, sok embert kitelepítettek.

Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak.

A mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült, de közülük csak egy rendőr tartottak bent megfigyelésre – mondta az ügyeletes.

Bakos György az MTI-nek elmondta, a közműcégek szakemberei az éjszaka folyamán azon dolgoztak, hogy a szolgáltatásokat, ahol lehetséges, vissza tudják kapcsolni, hogy az otthonaikban maradtak ne maradjanak víz, és áram nélkül.

Hende: már 140 katona segít a károk elhárításában

Már 140 katona és 28 "technikai eszköz" segít a mentésben Devecseren, az iszapömlés által érintett egyik településen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn késő este az MTI-vel.

A tárcavezető, aki maga is Devecseren van, telefonon elmondta, hogy a katonák elsősorban az utak megtisztításával foglalkoznak. Folyamatosan mossák az utakat és lapátolják az "agresszív szennyeződést".

A katonák ellátása és élelmezése megoldott - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint a katonák, akik Székesfehérvárról, Veszprémből és Pápáról érkeztek, csak Devecseren dolgoznak.

A miniszter beszámolt arról is, hogy egyeztetett a devecseri polgármesterrel, és felmerült, hogy később esetleg a honvédség rakodógépekkel segítene a föld megtisztításában és az erősen szennyező anyag elszállításában.

Hende Csaba szólt arról is, hogy a két katonai helikopter befejezte a mentési munkálatokat, a továbbiakban az Országos Mentőszolgálat helikopterei szállítják a sérülteket.

Mi az a vörös iszap?

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke. Magyarországon hatalmas méretű vörösiszap-tárolók találhatók a timföldgyárak közelében. A timföldet bauxitból állítják elő, melyet porrá őrölnek, majd nátrium-hidroxiddal (ez erős lúg) reagáltatnak magas hőmérsékleten és nyomáson. Így a bauxitból kioldódnak az alumíniumvegyületek (ezekből készül a timföld), és vörösiszap marad vissza.

Ez utóbbinak – szárítás után – átlagosan 24-45%-a vas-oxid, de egyéb fémvegyületeket (15-28% alumínium-oxidot, 3-11% titán-dioxidot, 5-20% szilícium-dioxidot, 5-12% nátrium-oxidot és 1-3% kalcium-oxidot) is tartalmaz. 1% alatti mennyiségben gallium-, vanádium és ritkaföldfém-oxidok is találhatók benne.

A nátrium-hidroxid (marónátron) által ki nem oldott maradék szilárd anyag erősen lúgos állapotban megmarad. Magyarországon a vörösiszapot nem dolgozzák fel, óriási tározókban őrzik melyek nagy kockázatot jelentenek a környezetre.
(forrás: Wikipédia)

Vizsgálják a Kolontáron hétfőn késő este egy családi házban talált három év körüli kisgyermek halálának körülményeit, de a szóvivő megjegyezte, a sebes sodrással zúduló iszaptenger a településen több mint két méter magasságban hömpölygött.

A védelmi bizottság reggel fél kilenckor ül újra össze.

A honvédség a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóaljának katonái mossák a Veszprém megyei Devecser főutcáját az éjjeli órákban (fotó: MTI)


Félreértés volt a negyedik áldozat

A katasztrófavédelem hivatalosan is megerősítette, hogy nincs újabb áldozata a hétfői iszapömlésnek Kolontáron.

A hír azután terjedt el, hogy Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak egy három hónapos gyermekáldozatról beszélt, valójában azonban az éjszaka megtalált három éves gyermekáldozatra gondolt, azaz a negyedik halálos áldozatról szóló hírek félreértésen alapultak.

Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap Devecseren

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát.

A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták.

A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.

A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Pusztítás nyomai Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja (fotó: MTI)


Ivóvizet visz a Főváros Közterület-fenntartó a katasztrófa sújtottaknak

Kedd hajnalban öt locsolóautóval ivóvizet visz a Főváros Közterület-fenntartó Zrt. a katasztrófa sújtottaknak az iszappal szennyezett területre - közölte kedden éjfél után Horváth László, a cég helyettes-szóvivője az MTI-vel.

Az öt locsolóautóból álló konvoj egyenként 7-8 ezer liter ivóvizet szállít az Ajka közeli településekre.

[1/5]next
  1. 1. oldal
  2. Harmadfokú a készültség a Marcalon
  3. Megpróbálják megakadályozni, hogy a vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát
  4. OKF: nem volt újabb gátszakadás Kolontárnál
  5. Illés Zoltán: négyen meghaltak, hét embert még keresnek

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.