Félelem és tanácstalanság a környéken

Semmi nem maradt épen Kolontár még mindig lezárt részében

Semmi nem maradt épen az iszapömlésben érintett egyik falu, Kolontár még mindig lezárt részében; a személyes holmik az utcán hevernek, a házak megrongálódtak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen kedden, amikor két órára megnyitották a lezárt falurészt.

2010.10.05 19:29MTI

A lezárt részt egy patak választja el a falutól; a hidat elmosta az ár, a házak szemmel láthatóan életveszélyesek. Ezért a rendőrség senkit sem enged be a területre. A zárást két órára oldották fel, hogy az emberek elvihessék értékeiket otthonukból. Több, a neve elhallgatását kérő helyi lakos azt mondta az MTI tudósítójának, hogy nem maradt semmilyen személyes holmija, ami ne tett volna tönkre a vörösiszap.

Az iszapáradat két méter magasan is vörösre színezte a házak falát; a kerteket néhol másfél méternyi iszap fedi, a kerítéseket kidöntötte az ár, a személyes holmik az utcán hevernek. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az ár ereje a legtöbb fát kitépte a helyéről, több háznak kidőlt a fala, de olyan is van, ahol a lakók bontották meg a cserepeket, hogy a padlásról kijussanak a tetőre.

Egy helyi lakos azt mondta, hogy egymás mellett lakott az az idős nő és az a két kisgyermek, akik meghaltak a gátszakadásban. A két ház szemmel láthatóan nagyon megrongálódott a katasztrófában. Az MTI tudósítója találkozott a falurészben egy fiatal párral, akik egy ékszerteknőst vittek magukkal. Mint elmondták, most sikerült csak kimenteni az állatot az emeletről.

A tudósító egyébként azt tapasztalta, hogy a honvédség már dolgozik az összeomlott híd pótlásán. Arra a kérdésre viszont, hogy mikor nyithatják meg a falurészt, egyelőre senki sem tudott válaszolni. Egy rendőr megjegyezte, egyelőre még eltűnt embereket is keresnek a környéken.

Fotó: MTI

A félelem és a tanácstalanság az úr a vörösiszappal elöntött ajkai térség falvaiban

Egy férfi sugárzásmérést végez a vörösiszappal borított utcán a Veszprém megyei Kolontáron - Fotó: MTI

Nagy fokú félelmet, teljes tanácstalanságot és elkeseredést lehet tapasztalni a vörösiszappal elöntött ajkai térség falvaiban - a településeken felesleges próbálkozásnak tűnik a vörös sártengerrel birkózás.

Az MTI tudósítója kedd hajnaltól Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely utcáit járva azt tapasztalta, hogy a katasztrófavédők, a katonák és közmunkások folyamatosan tisztítják az utakat, de néhány perc múlva a még mindig szivárgó, vízzel keveredett vörös színű iszap újra meg újra befesti a bitument, az árkokban pedig tovább hömpölyög a még sosem látott folyam.

Félinformációk, pletykák és szóbeszédek nehezítik a mentést, az emberek hiába kérdezgetik, mi lesz velük, megnyugtató választ senkitől nem kapnak. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kijelentésére, miszerint a teljes kárfelszámolás hónapokig eltarthat, egy férfi kifakadt, hogy arra adjon a politikus választ, mikor hozhatja haza négyéves gyermekét, mi lesz az iszapáradat által elmosott házával és ingóságaival, majd választ sem várva bosszúsan elvonult. Kolontár egyes részein méteres magasságban áll az iszap, és a helyiek elmondása szerint a vörös sártenger alatt legalább három holttest fekszik.

A speciális mentők készültségben állnak - egyelőre reménytelenül -, hogy az életveszélyesnek nyilvánított településrészbe bejuthassanak. Kolontár plébánosa az MTI tudósítójának azt mondta, négy idős embert eltűntként tartanak nyilván. A pánikot, valamint a teljes tanácstalanságot jól jellemzi, hogy a polgármesteri hivatalban zajló védelmi bizottsági ülés közben azt a hír érkezett a szakemberektől, hogy átszakadt egy újabb gát, és mindenki meneküljön magaslati pontra.

Az épületből szinte fejvesztve rohantak ki a polgármesterek, rendőrök, katasztrófavédők. Mindenki a hivatallal szemben lévő dombra menekült, ahol a katolikus templom áll, az utcából pedig azonnal elvitték a gépkocsikat. Csak negyed óra elteltével derült ki, hogy vaklárma volt. A helybeliek azt is sérelmezik, hogy csak a sajtó által is látogatható utakat takarítják, az elöntött utakon és a házaknál nincsenek szakemberek.

Illés Zoltán korábban arról beszélt, hogy a vörösiszap enyhén radioaktív és rákkeltő, ezért a legtöbb ember, a rendőrökkel, a katasztrófavédőkkel és az újságírókkal együtt maszkot viselt, de a pánik megakadályozása érdekében a rendvédelmisek arra kaptak utasítást: "egyéni védőfelszereléseiket tegyék zsebre". A vörös sártengeres utakon délben azt látni: egyre több ember cipeli ruhákkal megtömött zsákját, és szomorúan bandukol vörös színű ruhájában.

A zagytározókra vonatkozó előírások és a vörösiszap veszélyei

A zagytározókra vonatkozó szabályok függnek a különféle paraméterektől, Magyarországon három helyszínen tárolnak vörösiszapot - mondták szakértők az MTI-nek. A zagytározókra vonatkozó előírások eltérőek lehetnek, befolyásolhatják ezeket a létesítmény méretei és tulajdonságai, a benne található hulladék mennyisége és minősége - fizikai és kémiai tulajdonságaival együtt -, a terület topográfiája, a tárolt zagy árhullámának csillapítására alkalmas tulajdonságai - hívták fel a figyelmet vízügyi szakemberek.

Befolyásoló az az időtartam is, amely alatt egy lehetséges árhullám olyan területet ér el, ahol emberek tartózkodnak, az árhullám várható terjedési sebessége, várható szintje, e szint emelkedési sebessége, a tározó termőföldektől való távolsága, s bármely fontos, a területre jellemző körülmény, amely befolyásolhatja az emberi életet vagy egészséget fenyegető veszély mértékét.

A zagytározó gátak szerkezeti sérülése esetén az emberi életet fenyegető veszély akkor áll fenn, ha a víz vagy a zagy szintje a tározó területén kívül legalább 0,7 méter a talajszint fölött, a víz vagy a zagy sebessége meghaladja a 0,5 méter/sec-ot. Magyarországon a még működő ajkai timföldüzem mellett, továbbá a már bezárt almásfüzítői és mosonmagyaróvári timföldüzemek közelében vannak olyan zagytározók, amelyekben vörösiszap is található - mondta Szuhi Attila, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület projektvezetője.

Becslése szerint az Európai Unióban veszélyes anyagnak nem számító vörösiszapból körülbelül 35 millió tonnát tárolhatnak az országban. A lúgos kémhatású vörösiszap a bőrt és a szemet marja, akár tárgyakat is szétmarhat. A vizekbe, folyókba kerülve halpusztulást okozhat, bár nem akkorát, mint a ciánmérgezés. Az emberekre nézve az is veszélyes, ha ily módon mérgezett állatot fogyasztanak - derül ki a Levegő Munkacsoport elemzéséből. Az értékelés szerint a vörösiszapnak a kiszáradt talajból felszálló pora is mérgező az emberek és állatok szervezetére.

A vörösiszap olyan, súlyosan egészségkárosító nehézfémeket tartalmazhat, mint az idegméreg ólom, a rákkeltő kadmium, arzén vagy króm. Megvan az esélye, hogy radioaktív anyagok is feldúsulnak a vörösiszapban. További súlyos veszélyt jelenthet, ha az iszap bejut a talajvízbe. Utóbbi szétterítheti a szennyeződést, ami bekerülhet az ivóvízbázisba, a termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel szennyezett ivóvíz erősen mérgező. Egyes nehézfémek felszívódnak a növényekbe, ezért semmilyen terményt nem szabad fogyasztani, amely a szennyezett területen található.

A szennyezett területen azonnal meg kell kezdeni kármentesítést, mivel a későbbiekben még nagyobb problémákat okozhat. A nehézfémmel szennyezett területeket általában talajcserével kármentesítik, a szennyezett földet pedig veszélyeshulladék-lerakóba teszik - mondták szakemberek.

A vörösiszap nem veszélyezteti a turizmust

Az Ajka településen átszakadt iszaptárolóból kiömlött vörös iszap jelenleg semmilyen formában nem veszélyezteti a magyarországi kiemelt turisztikai célterületeket - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a Magyar Turizmus Zrt. kérésére kedden az MTI-vel. A közlemény szerint tehát a Magyarországra irányuló turizmusforgalom akadálymentesen folyhat, a vendégek fogadására a teljes turisztikai infrastruktúra - repülőterek, szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók, illetve attrakciók - változatlanul rendelkezésre áll. Az iszapszennyezéssel kapcsolatos legfrissebb információk folyamatosan elérhetőek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a www.katasztrofavedelem.hu címen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.