Nem eléggé súlyos a büntetés

Sorozatos erőszak az értelmi fogyatékosokkal szemben

Sorozatosan követnek el erőszakos cselekményeket értelmi fogyatékosokkal szemben, miközben nem eléggé súlyos a büntetés.

2010.09.24 08:17MR1- Kossuth

Emiatt a szociális kérdésekkel foglalkozó minisztériumhoz fordult érdekvédelmi szövetségük. Azt javasolják, hogy alakítsák át a gondnokság intézményét.

Azt kérik a minisztertől, hogy hívja össze az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot. Csak ebben az évben négy, értelmi fogyatékos emberek ellen elkövetett erőszakos cselekmény került a nyilvánosságra. Ennél valószínűleg sokkal több történt – mondja a szövetség ügyvezetője. Kovács Melinda elfogadhatatlannak tartja, hogy a felelősségre vonás rendre elmarad. Példaként említi, hogy a kiskunhalasi pszichiátrián történtek után az érintett három ápoló közül – akik ellen az ügyészség szemérem elleni erőszak, testi sértés és zsarolás miatt vádat emelt – kettő ma is az intézményben dolgozik.

Kovács Melinda szerint problémát jelent, hogy a súlyos értelmi fogyatékos emberek a gondnokaik nélkül még feljelentést sem tehetnek, mást ezzel nem bízhatnak meg, az ügyeik intézéséhez pedig nem kapnak szakképzett segítőt.

„Nem az a megoldás, hogy kirekesztjük őket és a jogaik gyakorlását egy másik emberre bízzuk. Egyszerű példával azt tudnám mondani, hogy egy támogató személy az értelmi fogyatékos ember fehér botja vagy kerekes széke” – mondta rádiónknak.

Május 1-jén lépett volna hatályba az az új jogszabály, amely javított volna az érintettek helyzetén. Az Alkotmánybíróság azonban megsemmisítette, arra hivatkozva, hogy nincs elég idő a felkészülésre.

A tervek szerint 2013-ban lenne új szabályozás, de a fogyatékos embereknek erre nincs idejük – mondta a szövetség ügyvezetője.

Kovács Melinda megjegyezte: a szervezet ezért kéri a minisztert arra, mielőbb hívja össze az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot. A szaktárca későbbre ígért választ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.