"Nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének"

Jobbik: Schmitt csak aszisztál

A Jobbik szerint Schmitt Pál megszegi alkotmányos kötelezettségét, amikor államfőként a nemzet egységének kifejezése helyett "pártrendezvényeken asszisztál".

2010.09.04 12:52MTI

Novák Előd, a párt alelnöke ezt azzal kapcsolatban közölte szombat délelőtt, hogy a köztársasági elnök lecsót főz a résztvevőknek Kötcsén, a polgári értelmiségiek összejövetelén, amelyen Orbán Viktor kormányfő és több miniszter is előadást tart. A jobbikos politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: méltatlan, hogy az államfő "szakácsszerepben, statisztaként" jelenik meg egy pártrendezvényen. 

Ezért arra intik Schmitt Pált, hogy "tanulmányozza az alkotmányt", az alaptörvény ugyanis kimondja: a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét - tette hozzá. Novák Előd szerint ez a továbbiakban csak úgy lehetséges, ha az államfő a "Fidesz-piknik" után más hasonló meghívásoknak is eleget tesz. A Jobbik ebből kiindulva disznóvágásra hívja Schmitt Pált, és a bölléri feladatot is átengedi neki - mondta.
 
A Jobbik alelnöke arra is kitért, hogy az államfő pártrendezvényeken való megjelenése nem előzmény nélküli; Schmitt Pál szerinte már azzal is megszegte a hatalmi ágak szétválasztásának követelményét, hogy részt vett a kormányülésen. Erre utalva Novák Előd egy karikatúrát helyezett el a Képviselői Irodaház folyosójának falán. 

A képen az az elképzelt jelenet látható, amint Orbán Viktor kávét rendel Schmitt Páltól a kabinet ülésén. "Ami akkor csak vicc volt, mára valósággá vált" - utalt a lecsófőzésre a politikus. Novák Előd azt is kifogásolta, hogy az államfő a napokban "önmagáról elnevezett" kitüntetést alapított, és amíg az érdemérem egyik oldalán a Magyar Köztársaság címere és a címertartó angyalpár látható, a másikon Schmitt Pál neve.
 
Szavai szerint ezek után a legméltóbb az volna, ha Schmitt Pál köztársasági elnök érdemérmét elsőként Schmitt Pál kapná meg. A Jobbik az államfő okozta csalódások után "Palimadár-díj" alapítását fontolgatja - mondta Novák Előd, hozzátéve: a díjat azok kaphatnák meg, akik elhitték, hogy a szerinte továbbra is pártcélokat szolgáló Schmitt Pál képes lesz kifejezni a nemzet egységét. 

Kérdésre válaszolva a Jobbik alelnöke kijelentette: nem ismerték kaposvári polgármesterjelöltjük múltját, ha azonban a vele szembeni gyanú igazolódik, kizárhatják a pártból.
 

A Magyar Nemzet szombati száma ugyanis arról számolt be, hogy a Jobbik kaposvári polgármesterjelöltje ellen iskolai szexuális zaklatás miatt fegyelmi eljárás folyt.
 
Hegedüs József a vizsgálat végén megrovást kapott, mert az Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium tanáraként az intézmény több diáklányának intim jellegű kérdéseket tett fel, például azt, hogy szoktak-e maszturbálni, és el tudják-e képzelni egy idősebb férfival az együttlétet.
 
A férfi már nem a Jobbik polgármesterjelöltje, mivel nem gyűlt össze számára az induláshoz szükséges számú ajánlószelvény, és bár képviselőjelöltként megméreti magát a választáson, egyéni választókörzeti győzelemre a Jobbik nem számít Kaposváron, a kompenzációs listán pedig Hegedüs József nincs befutó helyen - közölte Novák Előd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.