Ellentmondott Orbánnak

Bizonytalan Kövér házelnöksége

A parlamentnek házelnököt kell választania a nyári szünet előtti utolsó ülésén, július 19-én, mert az Országgyűlés mostani elnöke, az államfővé választott Schmitt Pál a Sándor palotába költözik augusztus 6-án.

2010.07.01 08:40Népszabadság

Április eleje óta számos helyen, számos alkalommal megjelent már: Schmitt Pál helyett Kövér László lesz az Országgyűlés elnöke. 

A Fidesz választmányi elnöke korábban maga is nyilatkozott arról, hogy megtiszteltetésnek venné a felkérést, ugyanakkor hétfőn azt is hozzátette, hogy hivatalosan még senki nem vetette ezt fel. 

Pokorni Zoltán már nyilvánosan is beszélt erről, amikor a TV2 Mokka című műsorában múlt pénteken azt mondta: "nem került az asztalra más név", Kövér Lászlót alkalmasnak tartja az Országgyűlés elnöki tisztségére, kiváló házelnök lenne, "és ha az a kérdés, lehetséges-e, hogy ő lesz a következő házelnök, azt válaszolja, lehetséges". 

(Pokorni Zoltán volt az, aki a TV2-ben korábban elmondta, szerinte nem Sólyom László lesz a következő köztársasági elnök. Akkori "jóslata" bevált.) 

Fideszes forrásaink is biztosra vették, hogy augusztustól Kövér László ül fel a pulpitusra. A keddi köztársaságielnök-választás után viszont a Fidesz egyik befolyásos politikusa úgy fogalmazott: 

"Lehet, hogy így lesz, de nem lehet biztosra venni". Kövér Lászlót tegnap nem érte el a Népszabadság.

A bizonytalanságot nyilván az okozza, hogy Kövér szembekerült Orbán Viktorral a köztársasági elnök személyének kérdésében: a végsőkig Schmitt Pál ellen érvelt, mert szerinte „kevés a poszthoz”, ugyanakkor „bizonyos szempontból túl sok is”. 

Ez utóbbi kijelentése sokak szerint arra vonatkozik, hogy Kövérnek kételyei vannak Schmitt múltjának támadhatatlanságában. 

Helyette Áder Jánost ajánlotta államfőnek, ezt a megoldást viszont Orbán Viktor „söpörte le az asztalról”.

A teljes cikk a Népszabadság Online-on olvasható!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.