"Iránytű nélkül eltévednénk"

Orbán: a láthatatlan paktumok ideje lejárt

Orbán Viktor szerint a kormányzásnak vissza kell fordulnia az emberek és a mindennapi élet felé, "a láthatatlan paktumok, láthatatlan kezek és láthatatlan pénzek ideje lejárt".

2010.05.25 15:13MTI

A magyarok látható döntést hoztak, ezért jogosan várnak el jól látható politikát, látható szerződéseket, látható pénzeket, látható törvényeket és látható, számon kérhető felelősséget - hangsúlyozta a kormányfőjelölt kedden a parlamentben, a kormányprogram vitájában.

Kiemelte: a politikának és a gazdaságnak a látható dolgok dimenziójában kell működnie, ezt írja elő az új társadalmi szerződés is.

Mint fogalmazott, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával az emberek akaratát ismeri el a leendő kormány.

Orbán: áprilisban véget ért az átmenet húszéves korszaka

Orbán Viktor szerint 2010 áprilisában véget ért az átmenet küzdelmekkel, megosztottsággal, válságokkal teli húszéves korszaka és új társadalmi szerződés született.

A leendő miniszterelnök a Nemzeti Együttműködés Programja című dokumentumot ismertetve kedden a parlamentben kiemelte: 2010 április 25-én a választók elsöprő erővel megdöntötték az átmeneti korszak rendszerét, és egyben lerakták a nemzeti együttműködés alapjait. Új társadalmi szerződés született, mely lezárta az átmenet korszakát, és utat nyitott egy új korszak felé - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a kormányprogram az "új rendszer iránytűje"

A miniszterelnök-jelölt a kormányprogram expozéjában kedden a parlamentben azt mondta: Magyarországnak egy új irányba kell elindulnia, ehhez kell egy biztos iránytű, amely nélkül "eltévednénk". A kormányprogram a közös célokról, nem az eszközökről szól - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: a politikai irányt rögzíti a dokumentum, ebből következnek majd a döntések, intézkedések, tervek, azaz a "közös munka".

Orbán: szemléletváltásra lesz szükség

Szemléletváltás szükségességéről beszélt Orbán Viktor az öt nemzeti ügy sikerre vitelével összefüggésben kedden a parlamentben. A leendő miniszterelnök a kormányprogram vitájában azt mondta: ahhoz, hogy az öt nemzeti ügyet - a gazdaság talpra állítását, a rend megteremtését, az egészségügy megmentését, a szociális biztonság és a demokratikus normák helyreállítását - sikerre vigyék, szemléletváltásra lesz szükség. A politika és a gazdaság szereplőinek új alapokon kell együttműködniük - mondta.

Orbán: az új Országgyűlés egyben alkotmányozó nemzetgyűlés is

A miniszterelnök-jelölt szerint a rendszerváltást követő hatodik parlament egyben alkotmányozó nemzetgyűlés, rendszert alakító parlament is. Orbán Viktor a kormánya programjáról szóló keddi parlamenti vitt megnyitó beszédében leszögezte: az új társadalmi szerződés nemcsak lehetőség az alkotmányozásra, hanem az emberek utasítása is arra, hogy a parlament alkossa meg az új alkotmányt.

A fiatalok maradjanak Magyarországon

Orbán Viktor szerint azokat, akik azt mondják a fiataloknak, el lehet menni az országból, arra kell ösztönözni, hogy inkább ők menjenek el. Az, hogy a fiatalok elvándorlása az elmúlt nyolc évben általános gyakorlattá vált, önmagában történelmi kudarca a magyar politikának - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt kedden, a kormányprogram parlamenti vitáját megnyitó beszédében. Közölte: a leendő kormány azt szeretné, ha a jövőben a politika megváltoztatná a fiatalsághoz való viszonyát. A leendő kormányfő beszélt arról is, több megbecsülést kell kapniuk a nőknek.

Az állami bürokráciát minimálisra kell csökkenteni

Orbán Viktor szerint az állami bürokráciát minimálisra kell csökkenteni, mert "az ország ma hivatalos papírokból termeli a legtöbbet". A miniszterelnök-jelölt a kormányprogram keddi parlamenti vitájában azt mondta, az állam a mai formájában "finanszírozhatatlan kolonc" az ország nyakán.

Orbán Viktor szerint együtt kell működnie a gazdaságnak és a politikának a bürokrácia felszámolásában úgy, hogy a politika vállalja, meghozza a határozott intézkedéseket a bürokrácia radikális csökkentésére, az adózás egyszerűsítésére, ennek fejében pedig a gazdasági elit vállalja, hogy az állami szférából felszabaduló munkaerő számára munkahelyeket teremt, és komoly részt vállal átképzésében.

Az új kormánynak vannak kötelezettségei is

Az új korszak első kormányának kötelezettségei is vannak - közölte Orbán Viktor a kormányprogram keddi vitájában az Országgyűlésben. A miniszterelnök-jelölt a kormány három kötelezettségét sorolta fel. Elsőként azt emelte ki, hogy a kabinetnek meg kell valósítani a választási programját, amelynek középpontjában a munka, az otthon, a család, az egészség, a rend, mint alapértékek állnak.

Az új kormány második kötelezettsége, hogy megalkuvás nélkül, határozottan hajtsa végre az új társadalmi szerződést, építse fel a nemzeti együttműködés rendszerét - tette hozzá. A harmadikról leszögezte: az új kormánynak meg kell védeni ezt az új rendszert és a nemzeti egységet.

Orbán segíteni akar a közösségnek az új rendszer felépítésében

Orbán Viktor kormányfőként miden erejével és tudásával azon lesz, hogy segítse a magyarok közösségét a régi rendszer felszámolásában, illetve az új rendszer megalkotásában és működtetésében. A miniszterelnök-jelölt a kormányprogram keddi parlamenti vitájában beszélt erről, kiemelve: mindezt a "tisztelet kultúrájának" szellemében teszi. Szerinte jobb, erkölcsösebb, biztonságosabb, hasznosabb, kényelmesebb életet lehet létrehozni, ha egymás tiszteletben tartását, az egyenlő emberi méltóság elfogadását teszik a társadalmi együttélés alapjává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.