85 oldalas kormányprogram

Orbán: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van

Benyújtotta Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök A Nemzeti Együttműködés Programja - munka, otthon, család, egészség, rend címet viselő kormányprogramját szombaton.

2010.05.22 20:40MTI

A 85 oldalas dokumentumnak az előszó mellett három nagy fejezete van: a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a Nemzeti ügyek.

Utóbbi öt témára oszlik: a gazdaság talpra állítására, a rendre, az egészségügy megmentésére, a szociális biztonság megteremtésére, valamint a demokratikus normák helyreállítására.

Orbán Viktor a programhoz írt előszavában hangsúlyozza: számára a XXI. században a modern kormányzás mottója úgy hangzik: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van. A kijelölt kormányfő szerint a magyar választók azt üzenték, hogy igaza a nemzeti egységnek van, a győztes feladata pedig az, hogy a nemzeti egységet és annak igazságát védje, képviselje, és legyőzzön minden olyan jelenséget, erőt és törekvést, amely a nemzeti egységgel szembefordul, azt veszélyezteti.

"Ez az üzenet határozza meg azt a programot, amelyet miniszterelnökként következetesen és megalkuvás nélkül meg akarok valósítani" - emeli ki Orbán Viktor. A kijelölt miniszterelnök szerint az áprilisi országgyűlési választásokon megköttetett az új társadalmi szerződés, a törvényhozás megbízatása pedig az, hogy a következő négy évben alkossa meg az ország új alkotmányát.

A kormányprogramnak a gazdaságra vonatkozó fejezete tíz év alatt egymillió új, adózó munkahely megteremtésének ígéretére épül. Vállalást tesz az adó- és bürokráciaegyszerűsítésre, hogy bevonja a vállalkozásokat a jogszabályalkotásba, és hogy nyugat-európai szintre viszi le a forintkamatokat. A kabinet Magyarországot az új, XXI. századi "vasúti selyemút" nyugati kapujává tenné.

A dokumentum leszögezi: munkaközpontúvá kell alakítani a gazdaság, a társadalom és az állam működését, az egymillió új munkahely megteremtéséhez bizalomra és kiszámítható gazdasági-politikai környezetre van szükség, mindez pedig erős költségvetést, stabil költségvetési politikát, kevesebb bürokráciát jelent.

Az adórendszerről szólva annyit mond: csökkenteni kell az adók számát, egyszerűsíteni az adóbevallásokat, szélesíteni az egyszerűsített adózási módozatok körét, csökkenteni kell az adó- és statisztikai adminisztrációt.

A kormányprogramnak a rend megteremtésére vonatkozó fejezetében az olvasható: "nemzeti ügy és nemzeti érdek, hogy Magyarországon rend legyen, amely igazságot szolgáltat, szigorú törvényeket alkot, mindenkinek védelmet garantál, új politikai értékrendet alakít ki és ezzel megteremti a nemzet felemelkedését".

A jövendő kormány nemzeti ügynek tekinti, hogy a leköszönő kormány számoljon el az adófizetők pénzével, az EU-ból érkező támogatásokkal, az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival. Hangsúlyozza, soha nem fogják megengedni, hogy a rendteremtés vagy az erőszak jogát bárki az államtól elragadja és azzal visszaéljen.

A kormányprogram új rendőrség születéséről is beszél, eszerint szakítani fognak az elmúlt évek gyakorlatával, amelyben "a rendőr az állami uralom jelképe és annak végrehajtója", és azonnal növelni kell a rendőrség létszámát, mert az országnak legalább 3500 új rendőrre van szüksége.

Az új kormányzatnak elsődleges feladata lesz az egészségügyi ellátás jelenlegi rendezetlenségének felszámolása és a kiszámíthatóság megteremtése, ez ugyanis felére csökkentheti a várólisták hosszát, javíthatja az ellátás színvonalát és növelheti a betegek elégedettségét. Kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése.

Az új kormány vállalja, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását, megőrzi annak reálértékét és támogatja a fiatal orvosok praxishoz jutását is. Rámutat: el kell érni, hogy a külföldre távozó orvosok és szakdolgozók hazatérjenek, a külföldre készülök pedig itthon maradjanak.

A hálapénzrendszer fokozatos felszámolása csak a kiváltó okok megszüntetésével képzelhető el, az orvosoknak és a szakdolgozóknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük, méltó munkakörülményeket, és bérezést kell biztosítani a számukra.

A Fidesz a kormányprogramban elkötelezi magát a szolidaritási elvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes biztosítási rendszer fenntartásában. Elkerülhetetlen egy beteg- és szolgáltatóbarát társadalombiztosítási rendszer kialakítása, ugyanakkor a biztosító ellenőrző szerepét is növelni kell - olvasható.

A program szociális fejezete a családok megerősítését, a gyermekvállalás elősegítését, az otthonteremtés és lakhatás támogatását jelöli meg többek között kiemelt területként. Fontos célként jelöli meg a fogyatékossággal élők helyzetének javítását, a cigányság körülményeinek jobbítását, társadalmi beilleszkedésük elősegítését, a nyomor enyhítését, az idősek biztonságát.

A szociális biztonság politikáját új alapokra kell helyezni, a teljes társadalom szociális biztonságát szavatoló, cselekvő szociálpolitikát kell megvalósítani, szilárd és kiszámítható alapokon - áll a programban. Rögzítik, hogy a munkaerőpiac jelenlegi családellenes jellegét megszüntetik.

A demokratikus normák helyreállításával kapcsolatban a dokumentum a Fidesz kormányzati válaszát az elmúlt nyolc év kudarcaira a joguralomra, kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, az írott jogszabályok és íratlan erkölcsi parancsok tiszteletben tartására épülő politikában jelöli meg.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint csalódtak, akik azt várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, "amit eddig titkoltak előlük", hogy mire is készül a Fidesz. A szocialista politikus szerint a kormányprogram "nagyra fújt luftballon, ami kívül színes, belül üres", sok benne a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés mint a válasz, "konkrétum pedig szinte semmi".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.