A metrók és a trolibuszok menetrend szerint járnak

A vasutasok az utasokkal voltak szolidárisak - 43 busz- és 4 villamosvonal működik

Negyvenhárom busz-, illetve négy villamosvonalon közlekedteti járatait csütörtök reggel a BKV, a határozatlan idejű sztrájk harmadik napján.

2010.01.14 10:43MTI

Üzemkezdet óta - amikor 31 busz- és 4 villamosvonalon indultak el a járatok - további 11 viszonylaton kezdték meg a szolgáltatás nyújtását. A legtöbb busz teljes útvonalán jár, de ritkábban, mint egy normál hétköznapon.

A villamosközlekedésben továbbra is jelentős fennakadások vannak, reggel 8 óráig összesen négy járat (1-es, 6-os, 50A, 52A) indult el, ezek közül is csak a 6-os jár teljes útvonalon, és ritkábban követik egymást a szokásosnál.

A metrók és a trolibuszok üzemkezdetkor menetrend szerint elindultak, és azóta is fennakadások nélkül közlekednek. A csepeli és a gödöllői HÉV-szerelvények menetrend szerint járnak, a ráckevei HÉV Tökölre 30, Ráckevére 60 percenként közlekedik, a szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére pedig 30 percenként indul.

Tizennégy BKV-szakszervezet harmadik napja sztrájkol, mert nem sikerült megállapodásra jutniuk a közlekedési társaság vezetőségével az új kollektív szerződés szövegéről. A kedden kezdődött határozatlan idejű sztrájkban többnyire buszos érdekképviseletek vesznek részt, de szinte minden területről van legalább egy szakszervezet, amely csatlakozott a sztrájkhoz.

A tárgyalások csütörtök délelőtt 10 órakor folytatódnak.

Utasok várakoznak a 6-os villamos megállójában - Fotó: MTI

MÁV: a vasutasok az utasokkal voltak szolidárisak

A VDSZSZ szolidaritási sztrájkja alatt az éjszakai műszakban a munkavállalók 97 százaléka dolgozott, csupán 3 százalékuk nem vette fel a munkát; a 6 és 7 óra közötti műszakváltás után 100 százalékos volt a munkába állás - közölte a Mávinform. Tájékoztatása szerint a menetrendnek megfelelő helyreállítás hamarosan megtörténik Budapest körzetében. Az esztergomi vonalon 9:30 óráig 10-15 perces késések várhatók.

A Budapest-Miskolc vonalon a távolsági vonatoknál tapasztalható késések a kora délutáni órákra szűnnek meg. A vasúttársaság sikertelennek tartja a VDSZSZ munkabeszüntetését, amely csak néhány esetben okozott járatkimaradást és késést, továbbá nem okozott jelentős károkat sem az utasoknak, sem a vasútnak - írta a Mávinform közleményében. A közlekedési társaságok együttműködnek annak érdekében, hogy segítsék az utasokat a BKV-sztrájk idején úti céljuk elérésében.

A MÁV-Start Zrt. a menetrendszerűségre törekedve az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtökön üzemkezdettől is több vonatot közlekedtet Budapest Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások, valamint Keleti pályaudvar és Kelenföld állomások között. A menetrend szerinti gyorsvonatok szintén megállnak Ferencváros és Kőbánya-felső állomásokon a BKV sztrájk idején.

A Volánbusz Zrt. a VDSZSZ sztrájk miatt valamennyi járatán elfogadja csütörtökön 14 óráig az érvényes vasúti bérleteket, illetve a MÁV arcképes igazolványait, a MÁV-Start által kibocsátott Start Klub és Start Klub prémiumkártyákat, a BKSZ által kibocsátott bérleteket és kiegészítő bérleteket. A BKV Zrt. egész nap valamennyi járatán elfogadja a MÁV arcképes igazolványait, a MÁV-Start által kibocsátott Start Klub és Start Klub prémiumkártyákat és a BKSZ által kibocsátott bérleteket és kiegészítő bérleteket. A vasutassztrájk miatti csütörtökön 12 óráig az InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül igénybe vehetők. A 12 óra után indulók esetében az érvényes menetjegy mellé már szükséges a hely- és pótjegy megváltása is.

Az előre megváltott menetjegyek, továbbá az IC/IP pótjegy árát a csütörtöki vasutassztrájk miatt elmaradó utazások esetén visszatérítik a pénztárakban - a sztrájk befejezését követő napon, 2010. január 15-én pénteken 24.00 óráig igényelhetők költségmentesen, kezelési költség nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.