Harmadik napja táncolnak az utasok idegein

Sztrájk körkép: Néhány kivételével járnak a vonatok - Nehezen járható a főváros

Az országban néhány kivételtől eltekintve menetrend szerint járnak a vonatok - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-nek csütörtökön reggel.

2010.01.14 07:04MTI

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hajnali 4 óra óta országos szolidaritási sztrájkot tart reggel 8 óráig, a BKV dolgozóinak munkabeszüntetéséhez kapcsolódva. A Mávinform tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác vonalon néhány járat kimaradt, és Miskolc térségében tapasztalható néhány járatnál késés, mivel egyelőre a Tiszai pályaudvar nem tud indítani és fogadni vonatokat. Várhatóan a miskolci és a szegedi vonalon lesznek még kisebb késések, Szegeden négy jegyvizsgáló sztrájkol.

A fővárosban 1-2 perces késéssel járnak a vonatok, de ez nem függ össze a sztrájkkal - mondta Peiper Károly. A műszakváltás 6 és 7 óra között lesz, ami befolyásolhatja a közlekedést. Szolnokról eddig minden vonat elindult és jelentősebb késések sem tapasztalhatók. Debrecenben csak kisebb késéseket okozott a VDSZSZ hajnali sztrájkja, amely a fővárosba tartó vagy onnan érkező vonatokat érintette. A szokásos képét mutatta reggel háromnegyed hatkor a győri pályaudvar: alig néhányan lézengtek a váróteremben, és az információs tábla sem hirdetett késést vagy vonatkimaradást.

A szombathelyi pályaudvaron csütörtökön reggel is menetrend szerint érkeztek és indultak a vonatok, reggel öt órakor a szokásos volt a forgalom. Baranya megyében nem sztrájkolnak a vasutasok, így ott közlekednek a vonatok. A budapesti pályaudvarokon szinte zavartalan volt a forgalom, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kell számítani késésekre. Gelencsér László, a VDSZSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta, a munkáltató törvénytelen módon több helyen is - főleg a kocsivizsgálók esetében - a sztrájk indítása előtt a szolgálatban lévőket nyilatkoztatni akarta arról, hogy nem vesznek részt a sztrájkban szolgálatuk során, illetve leváltja a sztrájkolókat.

A VDSZSZ tiltakozott a munkáltató törvénysértése ellen, és jogi lépéseket is tenni fog - mondta az ügyvivő. Peiper Károly elmondta, hogy a forgalom helyreállítása a sztrájk befejezése után megkezdődik, a sztrájk mértékétől függően akár 10 órára, de várhatóan még a délelőtt folyamán helyreáll a menetrendszerinti közlekedés Budapest agglomerációjában. Hozzátette: amennyiben a távolsági vonatokat is jelentősebben érinti a sztrájk, akkor azok közlekedése a kora délután órákban áll helyre. A BKV-sztrájk alatt a menetrenden kívül közlekedtetett többletvonatok a Nyugati pályaudvar és Óbuda, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld között járnak.

Nehezen járható a főváros

Már reggel nehezen járható a főváros, forgalmi dugókra kell számítani a bevezető és a főbb útvonalakon, zsúfoltak a hidak és a rakpartok is - közölte a Fővinform ügyeletese. Az ügyeletes tájékoztatása szerint nagyon élénk a forgalom a Budaörsi, a Kerepesi, a Váci és a Szentendrei úton. A hidak közül az Árpád, a Petőfi, a Lágymányosi és a Petőfi is csak lassan járható. A rakpartok pedig szinte telítettek. A belváros főbb útvonalai, mint a Kossuth Lajos utca, a körút környéke is nagyon zsúfolt - tette hozzá az ügyeletes. A torlódás 11-12 óráig eltarthat, azután délután 16 óra körül kezdődhet újra a csúcsforgalom.

Már 41 vonalon közlekednek a buszok

Negyvenegyre nőtt azon buszvonalak száma, ahol a BKV elindította a járatait csütörtök kora reggel - közölte a BKV az MTI-vel. Nem sokkal fél hét után a 63-ason és a 225-ösön is elindultak az első buszok, de a járatok jóval nagyobb követési idővel közlekednek, mint egy normál hétköznapon. Szerdán, a BKV-sztrájk második napjának hasonló időszakában harminchat buszvonalon szállítottak a járművek utasokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.