"12 intézményből 4 csődben"

Fidesz: tömeges kórházcsőd fenyeget

A Fidesz szerint tömeges kórházcsőd fenyeget az egészségügyi forráskivonás miatt - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján.

2009.05.09 11:33MTI

Véleménye szerint az elkövetkező időszakban várható 10 százalék feletti forráskivonás egyértelműen az intézmények tömeges csődjét fogja jelenteni. Példaként elmondta, hogy Budapesten 12 intézményből jelenleg négy csődben van, de a többiben sincs pozitív szaldó.

Hozzátette, hogy a nem súlyponti kórházak 15-20 százalékos, a súlyponti intézmények pedig 10 százalékos, vagy annál valamivel nagyobb forráskivonást kell, hogy elszenvedjenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kórházszövetség is azt állapította meg, hogy az április 1-től érvényes finanszírozást egyetlen egészségügyi intézmény sem élheti túl. Rámutatott arra is, hogy a forráskivonás mellett az egészségügyi intézményeket az energiaár- és az élelmiszerár-emelések, valamint a beszállítók áremelései is sújtják, miközben nincs fedezete a kórházaknak az 5 százalékos kötelező béremelésre, és a 13. havi illetmény felét is ki kell gazdálkodniuk.

Egy fűnyírót tolnak végig a magyar egészségügyön Soprontól Záhonyig, nem veszik figyelembe az egészségi állapotokat és a kapacitások egyenlőtlen eloszlását -
jelentette ki Pesti Imre. A fideszes politikus szerint a Bajnai-csomag "bűntény" a magyar társadalommal szemben, és ez az egészségügyben különösen érvényes.

Mint mondta, Bajnai Gordon miniszterelnök programjában egy mondatot sem szánt az egészségügyre, ami megmutatja, hogy "ennyire fontos" a magyar kormánynak az ágazat. "Ez nem más, mint offshore-szolidaritás" - hangoztatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.