Az oktatásban is demonstrálnak

Sztrájkra készül az ország!

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a hozzájuk csatlakozó érdekképviseletek a Bajnai-csomag ellen tiltakoznak a munkabeszüntetéssel, amely pénteken nulla órától várhatóan este hat óráig tart.

2009.05.07 12:09MTI/hirado.hu

LIGA-tag VDSZSZ Szolidaritás továbbra is mintegy hárommillió magyar munkavállaló támogatására számít a pénteki sztrájkon, aminek álláspontjuk szerint az ad súlyt, hogy olyan intézkedések ellen tiltakoznak, amelyek mintegy 30 százalékos keresetveszteséget okoznak a munkavállalóknak. 

A Pedagógusok Demokratikus Szaksztervezete szerint a közoktatásban sztrájkolnak holnap a legtöbben. A szervezet elnöke szerint a német érettségi vizsgák lebonyolításában is lehetnek fennakadások, de ennek kicsi az esélye. Kerpen Gábor azt mondta, hogy lesz olyan iskola, ahol senki nem veszi fel a munkát, ezért ott valószínűleg arra kérik majd a szülőket, hogy ha lehet, ne vigyék be a gyerekeket. 

A VDSZSZ munkabeszüntetése miatt a vonatforgalomban bizonytalan a helyzet, de a Volán társaságok mentesítő járatokkal készülnek péntekre. A MÁV szerint csak késésekre, és vonatkimaradásra kell számítani, a forgalom nem áll le teljesen. 

A BKV járatai és a Volánbuszok többsége viszont zavartalanul jár majd. Sőt, sűrűbben járnak a buszok a nagy forgalmú, vasúttal párhuzamosan működő vonalakon. Nemcsak az elővárosi, hanem a nagyobb városokba induló buszok is gyakrabban közlekednek majd. Négy állomás kivételével minden autóbusz-pályaudvaron feloldották a kötelező jegyelővételt, így a tiketteket a járműveken is meg lehet váltani. 

A vasútvonalakkal párhuzamos útvonalakon pedig elfogadják a MÁV-bérleteket, az előre megvett jegyeket azonban nem. Néhány egészségügyi intézményben csak a hétvégén szokásos ügyeletet tartanak.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének egyetlen tagja, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete csatlakozik a kezdeményezéshez. Csánics Sándor, az ÉŐDSZ vezetője közölte: szakszervezetüknek a Magyar Posta pénzszállító cégeként működő JNT Kft.-nél - a valamikori Defend Kft.-nél - dolgozó mintegy 200 tagja vesz részt a sztrájkban, pénteken 8.30-tól 10.30-ig függesztik fel a munkát. 

A GYSEV dolgozói is csatlakoznak a pénteki vasutassztrájkhoz. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút alkalmazottai két órára függesztik fel a munkát, így május 8-án, délelőtt 10 és 12 óra között nem közlekednek a GYSEV szerelvényei sem. A MÁV sztrájkja miatt menetrendváltozásra is számítani kell a társaság járatain, a Sopron és Budapest között közlekedő InterCity-k pedig egyáltalán nem indulnak el.

Sokan nem csatlakoznak, legfeljebb kitűzik a szolidaritást jelző kék szalagot

A konföderációk közül az MSZOSZ, az ÉSZT és az Autonómok még kedden jelezték, hogy nem csatlakoznak a LIGA felhívásához, és a tárgyalások folytatása mellett foglaltak állást, hasonlóan nyilatkozott szerdán a SZEF is. 

A LIGA tagszervezetei közül sem sztrájkol valamennyi, nem csatlakozik a felhíváshoz például a több mint 10 ezer tagot számláló Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ). Gál Rezső, a szövetség elnöke elmondta, hogy szolidárisak a sztrájkolókkal, amit a tagok kék szalag viselésével is kifejeznek majd. A célokkal egyetértenek, a 18 ezer munkavállalót alkalmazó villamosenergia-iparban azonban érvényes megállapodások vannak, amit a munkáltató nem vitat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.