Akár százmilliárd forintnyi vásárlóerő csökkenhet

Kinek jó a cafeteriaadó?

Akár százmilliárd forintnyi vásárlóerő is kikerülhet a magyar vendéglátóipar piacáról akkor, ha a kormány valóban adó- és járulékterhet vet ki a hideg- és melegétel-utalványokra - írta a keddi Világgazdaság.

2009.03.17 07:24Világgazdaság

Az Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés friss számításai szerint a forgalom mérséklődése együtt jár az áfabevételek csökkenésével, sőt, az étkezési jegyek adó alá vonása munkahelyeket is veszélybe sodorhat. 

Jelenleg a munkavállalók 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, ez sok étterem napi bevételének 60 százalékát biztosítja. A csekkek kedvező hatása mutatkozik meg abban, hogy 2007-ben a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások 1,8 százalékos létszámbővülésével szemben a vendéglátás 12 százalékos növekedést ért el. 

A szervezet előzetes felméréséből az derül ki, hogy bármilyen, az étkezéssel kapcsolatos cafeteriaelemet érintő adóterhelés a munkáltatók közel felét a juttatás berekesztésére kényszerítené, sőt, a munkavállalók az így kieső jövedelmet bér formájában sem kapnák kézhez - olvasható a lapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.