Önkormányzat

Karácsony Gergely: 1,4 milliárdot fordíthat a főváros természetvédelmi területek megőrzésére az elkövetkező években

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést.

2024.04.22 12:55MTI

A főváros 1,4 milliárd forintot tud fordítani az elkövetkező években természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert európai uniós pályázat keretében - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn, a Föld napján, Budapesten.

Karácsony Gergely az egyik érintett területen, a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatón közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést.

"Az elmúlt években a főváros vezetése megpróbálta ledolgozni azt az adósságot, amit az előző évtizedekben felgyülemlett a természetvédelmi területek védelme szempontjából" - fogalmazott a főpolgármester, majd rámutatott: az elmúlt időszakban 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten.

Azt gondoljuk, egy nagyvárosi lét együtt jár azzal, hogy megőrizzük, védjük és bővítjük azokat a területeket, amelyek kiemelten fontos természetvédelmi értékekkel bírnak - fogalmazott.

A főváros megerősítette a természetvédelmi őrszolgálatot és a FŐKERT-en belül egy új önálló természetvédelmi osztály gondoskodik a természetvédelmi területek fenntartásáról és a természetközeli állapot megőrzéséről - tette hozzá Karácsony Gergely.

Kiemelte, a fővárosi önkormányzat még soha nem költött annyi pénzt természetvédelemre, mint amennyire most lehetősége van.

Továbbá Budapest Európában elsőként nyert nagyvárosként erre a célra a LIFE programból jelentős forrásokat - fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közölte: a hétéves program a Mocsáros Természetvédelmi Területet, a Tétényi-Fennsík Természetvédelmi Területet, valamint a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területet érinti.

A Tétényi-Fennsíkról szólva elmondta, hogy fel kell számolni a területen megmaradt minden olyan objektumot, ami korábbról itt maradt. Továbbá el kell szállítani az illegálisan lerakott hulladékot, valamint helyre kell állítani a gyepet.

A területen mintegy négyszáz növényfaj és nyolcvan állatfaj található meg, és ezek többsége védett - közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.