Kegyelmi ügy

Karsai Dániel szerint alkotmányellenes módon mondott le Novák Katalin

A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell, ami döntése megfontolására kérheti az elnököt.

2024.02.13 08:20ma.hu

Karsai Dániel alkotmányjogász szerint alkotmányellenes volt Novák Katalin lemondásának módja - pontosabban az, hogy a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény országgyűlési elfogadó nyilatkozathoz köti a lemondást - írja az Index.

"A dolog majdnem kiszúrta a szemem, de eddig nem vettem észre. Nyilvánosan sosem ismerném ezt be, de kiváló ügyvéd kollégám, dr. Kiss Dániel hívta fel rá a figyelmem" - írta közösségi oldalon Karsai Dániel.

Az alkotmányjogász azzal magyarázza kijelentését, hogy az Alaptörvény szerint az elnöki megbízatásnak az elnök lemondásával azonnal meg kellene szűnnie, ugyanakkor a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény azt írja, hogy a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell, ami döntése megfontolására kérheti az elnököt.

"A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes" - magyarázza álláspontját Karsai Dániel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.