Energiaválság

Magyarország schengeni vétóval fenyegetőzik

Magyarország azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozza Bulgária schengeni pályázatát

2023.12.17 10:10ma.hu

Szófia októberben magas tranzitadót vetett ki az orosz gázra, amit Budapest elfogadhatatlannak tart.

Magyarország blokkolni fogja Bulgária belépését az EU útlevélmentes schengeni övezetébe, ha Szófia nem emeli az orosz gázra kivetett tranzitadót - közölte a magyar külügyminiszter szombaton a Facebookon közzétett videójában. Szijjártó szerint Budapest élni fog vétójogával az Európai Tanácsban, ha szükséges.

"Világossá tettük a bolgárok számára hogy ha ezt sokáig fenntartják, ha sokáig veszélyeztetik Magyarország energiaellátásának biztonságát, akkor megvétózzuk a schengeni csatlakozásukat" - mondta, "botrányosnak és ellenségesnek" és "az európai jogszabályokkal teljesen ellentétesnek" nevezve Bulgária adóját, amely azzal a kockázattal jár, hogy leáll a gázszállítás Magyarországnak és más uniós országoknak, amelyek Bulgárián keresztül kapnak orosz gázt.

Szófia októberben 20 bolgár lev (10,76 dollár)/megawattóra pluszadót vetett ki a Bulgáriába belépő orosz földgázra. Magyarország, amely szükséglete nagy részét orosz gázból fedezi, "elfogadhatatlannak" nevezte az intézkedést, mondván, hogy az veszélyezteti Magyarország energiabiztonságát. Budapest azóta is nyomást gyakorol Szófiára, hogy törölje azt.

Sajtóértesülések szerint bolgár és magyar tisztviselők az elmúlt héten tárgyalásokat folytattak az adóról, és már előzetes megállapodásra is jutottak. Szijjártó a Facebookon közzétett videójában jelezte, hogy jövő héten döntés születik Bulgária schengeni tagságáról, és "ezért kezdtek hirtelen nagy erőkkel próbálkozni ennek a vámnak a megszüntetésével".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.