Régészet

Novák Katalin magyar régészeti ásatást tekintett meg Egyiptomban

A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt előkelőségek temetkezési helyén tett látogatást.

2023.11.30 16:38MTI

Magyar régészeti ásatás megtekintésével zárult csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatása az Egyiptomi Arab Köztársaságban.

A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt előkelőségek temetkezési helyén tett látogatást.

Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense a helyszínen a közmédiának elmondta: jelenleg három koncesszióban dolgoznak magyar régészek a területen.

Az egyik csapat egy 80-szor 40 méteres területet tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található. A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben - mondta el Bács Tamás. Hozzátette: a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak ott, beleértve a művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti területet.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozhat, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel - mondta el Bács Tamás.

Kiemelte: a magyar egyiptológia immár 40 éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett. A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik. Az ásatáson mintegy 30 magyar szakember dolgozik.

Az ásatáson oktatók, hallgatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere is részt vesz - tudta meg az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától.

A köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) szólal fel Dubajban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.