A magyar gazdákkal sem ért egyet

Fidesz: Gyurcsány az ellenfél oldalára állt az agrártámogatási kérdésben!

Gyurcsány Ferenc az ellenfél oldalára állt az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban, a kérdésben nemcsak a magyar gazdákkal, de a kormány álláspontjával is szembe megy - mondta Szájer József fideszes EP-képviselő vasárnap Budapesten.

2008.01.27 14:35MTI

Gyurcsány Ferenc az ellenfél oldalára állt az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban, a kérdésben nemcsak a magyar gazdákkal, de a kormány álláspontjával is szembe megy - mondta Szájer József fideszes EP-képviselő vasárnap Budapesten.

"Gyurcsány Ferenc ebben a vitában az ellenfél oldalára állt, Az Európai Unióban folytatott vitában gyengítette azt a pozíciót, amely ezeknek a támogatásoknak a megőrzésére irányul. Mindezt tette azért, hogy jó színben tüntesse fel magát a globális tőke és néhány európai kormány képviselője előtt" - mondta Szájer József. Felszólítjuk a kormányfőt, hogy vonja vissza davosi kijelentését és ne tegyen olyan nyilatkozatokat a nemzetközi sajtó előtt, amelyek a magyar érdekekkel ellentétesek - hangsúlyozta Szájer József.

Az EP-képviselő rámutatott: ha az unió a társ- vagy a nemzeti finanszírozásra térne át a mezőgazdasági támogatások esetén, akkor a kieső közösségi pénzeket Magyarországnak kellene pótolnia. Így Magyarországnak a jelenlegi rendszer fenntartása az érdeke - fűzte hozzá. A davosi beszéd nemcsak a józan ésszel, nemcsak a magyar érdekekkel, hanem a magyar kormány tavaly elfogadott álláspontjával is szembe megy.

A kormány 2007 augusztusában hozott határozatában ugyanis kimondta: amennyiben a közös agrárpolitika (KAP) a társfinanszírozás, vagy csak a nemzeti finanszírozás irányába mozdulna el, akkor Magyarország nem tudna lépést tartani a gazdagabb tagállamokkal - húzta alá.

Glattfelder Béla EP-képviselő a sajtóértekezleten kiemelte: az Európai Unióban éles vita folyik a közös agrárpolitikáról. Magyarország a KAP jelenlegi formájának megtartásában érdekelt, azért is, mert 2014-ben - és az azt követő hét évben - a területalapú támogatásokból 400 milliárd forint jutna évente Magyarországnak. Gyurcsány Ferenc davosi kijelentése szakmailag megalapozatlan és diplomáciai szempontból sem védhető - tette hozzá.

Glattfelder Béla hangsúlyozta: a magyar kormányfői nyilatkozat a KAP eltörlését szorgalmazó brit álláspontnak kedvez. Az angoloknak nagyon kell egy olyan szereplő, akire rá tudnak mutatni, hogy az övékkel azonos álláspontot képvisel, még akkor is, ha ez saját érdekeivel ellentétes. Ez gyengítheti a magyar pozíciókat a franciák vezette tárgyalásokon - húzta alá.

Szájer Jószef kiemelte: a Fidesz lépéseket tesz annak érdekében, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség idején Magyarországnak egységes álláspontja legyen a közös agrárpolitika jövőjéről. Szerinte megvan a pénz a KAP folytatására. Az International Herald Tribune csütörtökön írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálata és átalakítása mellett érvelt.

A Párizsban megjelenő angol nyelvű lap tudósítása szerint a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra. "Számos elemző stagnáló vagy csökkenő energiaárakra számít, de az élelmiszerárak emelkedni fognak, melynek következtében a mezőgazdaság jövedelmezővé, és állami támogatások nélkül is működtethetővé válik" - idézte a lap a magyar kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc ezt követően az MTI-nek adott interjújában azt hangsúlyozta: a mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül. "Ellenállnánk, hogy beavatkozzon az unió a támogatásokba, csak azért, mert jók az árak" - jelentette ki a miniszterelnök. Erre reagálva az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke pénteken bejelentette: a testület rendkívüli ülést tart hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök davosi kijelentése ügyében.

A kormányszóvivői iroda vasárnap az MTI-nek hangsúlyozta, a magyar gazdák nem járhatnak rosszabbul 2013 után sem. A gazdák érdeke ugyanaz, mint a többi emberé: a cél, hogy minél nagyobb jövedelmük származzon a piacról, ne pedig támogatásokból - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda reagálása szerint kommunikációs trükközés, amikor a Fidesz megpróbálja átértelmezni a miniszterelnök szavait, és utólag belemagyarázni azt, amit Gyurcsány Ferenc nem mondott, de a tényeket nem tudja megváltoztatni a Fidesz sem.

"Tény, hogy a magyar gazdák kétszer annyi támogatást kaptak már 2007-ben is, mint 2002-ben. Tény, hogy még tovább fog növekedni ez az összeg 2013-ig, mert az unió érvényben lévő szabályai szerint a magyar gazdák támogatási szintjét közelítik a régi tagok, az EU 15-ök gazdálkodóinak támogatási szintjéhez"
- olvasható a közleményben.

A kormányszóvivői iroda szerint tény az is, hogy az árak emelkednek a világpiacon, mert egyre nagyobb a kereslet, így egyre több árut lehet eladni egyre magasabb áron. Ha pedig a gazdák piaci bevételei tartósan magasak lesznek, akkor ez 2014 után lehetőséget ad az uniós támogatási rendszer újragondolására - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.