Köznevelés-szülői konzultáció

A pedagógusok béremeléséről egyeztetett Rétvári Bence civil szervezetekkel

Az államtitkár fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodás.

2022.12.13 20:37MTI

A pedagógusok béremeléséről egyeztetett a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára civil szervezetekkel kedden.

A megbeszélés után tartott budapesti sajtótájékoztatón Rétvári Bence elmondta: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, három év alatt 75 százalékkal növeli a tanárok juttatását.

A magyar béremelés az Európai Unió legnagyobb ilyen jellegű konstrukciója lesz. Jövőre 21, utána 25, majd 29 százalék emelést terveznek, így 770 ezer forintra nő a pedagógusok átlagbére - tette hozzá.

Az államtitkár fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodás.

Rétvári Bence a szakszervezetek hétfői javaslatára, amely köznevelési kerekasztal felállítását szorgalmazta, úgy reagált, meglepte a kérés, hiszen évek óta működik a köznevelési stratégiai kerekasztal.

Ebben a pedagógusszervezetek, szakszervezetek, diákszervezetek, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a munkáltatók és a fenntartók széles köre vesz részt. Ezzel párhuzamosan zajlik az egyeztetés a sztrájkbizottságokkal, konzultáltak a pedagógusokkal nyáron és ősszel is az iskolai körülményekről - mondta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány konzultáción kéri ki a szülők véleményét a tanulók leterheltségéről, a magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek helyzetéről, valamint a tanórákon kívüli fejlesztésekről.

A kérdőívet 120 ezer szülő küldte vissza - tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete nevében közölte: azt javasolják, hogy a béremelést a teljesítményhez, ne elsősorban az életkorhoz igazítsák, ugyanis a kezdő pedagógusok nehezen tudnak bérükből családot alapítani.

Király Nóra, a Fiatal Családok Klubja elnöke úgy fogalmazott, össztársadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön előrébb lépni a pedagógusok megbecsülésében.

Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, három királylány mozgalom vezetője elmondta, megalapították a Családbarát Köznevelési Intézmény díjat.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője egyedülálló kezdeményezésnek nevezte a kormány oktatási kérdőívét, és mindenkit annak kitöltésére buzdított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.