Gyurcsány politikai jövője kötődik ehhez a naphoz

Az MSZP szerint hazugság az, hogy népszavazással kormányt lehet buktatni

A Fidesz szerint a népszavazás egy új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, a referendum egy tisztább, igazabb politikai korszak első napja lehet - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint az új politikai kultúrára a Fidesz nem tudja megtanítani Magyarországot.

2008.01.23 14:58MTI

A népszavazás nem a múltról, hanem a jövőről szól, és egy új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, amelyben a szavaknak súlya, a tetteknek következménye van, és nem illik hazudni senkinek - közölte Pokorni Zoltán. Az ellenzéki párt politikus szerint a Fidesz és a KDNP kezdeményezte népszavazás a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról jóval túlmutat majd a három konkrét kérdésen.

A népszavazás után minden politikai erő tisztában lehet azzal, hogy Magyarországon nem lehet, vagy nem kifizetődő hazudni - tette hozzá. Pokorni Zoltán úgy vélte, hogy a referendum örömteli és emlékezetes nap, egy tisztább, igazabb politikai korszak első napja, ünnepnapja lesz, amelyen arra adhat világos és egyértelmű jelzést a magyar társadalom, hogy a pénz hatalmában, a marketing mindenhatóságában, a propagandában bízó politikai korszakot lezárhatjuk.

Megjegyezte: akkora jelentősége lesz ennek a napnak, amekkorát a magyar választópolgárok adnak neki. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a politikai következménye egy sikeres és eredményes népszavazásnak, Pokorni Zoltán azt mondta: a kormánypártoknak szintén érdekük a hazug politikai korszak lezárása, ennek minden szimbolikus, személyi következményével együtt. Mint mondta, ennek a korszaknak a szimbolikus figurája a miniszterelnök, így szerinte Gyurcsány Ferenc politikai jövője hozzákötődik ehhez a naphoz.

Mivel a sajtótájékoztató idején még nem lehetett tudni, hogy a köztársaság elnök mikorra tűzte ki a népszavazás időpontját, az újságírók arról még nem tudták megkérdezni a politikust, hogy a Fidesz hogyan értékeli, hogy Sólyom László március 9-t határozta meg a referendum időpontjaként.

A Fidesz alelnöke a pártja kampányterveire vonatkozó kérdésre azt mondta: Tarlós István döntésén múlik, hogy milyen módon, milyen műfajokban jelennek majd meg a Fidesz üzenetei. Mint mondta, az már kiderült, hogy az MSZP és az SZDSZ több száz milliót szán kampányra, az egészségügyi tárca pedig 400 milliós kampányköltségvetést állított össze.

"Mellettük áll a pénz, mellettünk pedig az emberek véleménye, biztos vagyok benne, hogy ebben a vetélkedésben nem a pénz fog győzni" - jelentette ki Pokorni Zoltán, aki szerint a Fidesznek nincs 400 milliója, de nincs is rá szüksége, mert a pénz hatalmánál sokkal fontosabb szövetsége van, a valóság.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek reagálva azt mondta: az új politikai kultúrára a Fidesz nem tudja megtanítani Magyarországot. Ismeri mindenki azt a rossz politikai kultúrát, amellyel a Fidesz már hét éve ostromolja az ország demokratikus intézményeit - fűzte hozzá. Nyakó István szerint megmosolyogtató, ha új politikai kultúrát régi politikusok hirdetnek meg.

A szóvivő úgy vélte, Pokorni Zoltán és fideszes pártvezetőtársai régi politikusnak számítanak. Az MSZP szóvivője azt mondta: csúsztatás, illetve hazugság az, hogy népszavazással kormányt lehet buktatni. Mint mondta, örülnek annak, hogy a nemzetközi sajtó nem mutatott nagy érdeklődést a sajtótájékoztató iránt. Nem tett volna jót Magyarország megítélésének, ha más európai országok hatalmon lévő jobboldali pártjai azt hallják, hogy egy magyar jobboldali párt ellenreformot akar keresztül vinni - vélekedett a kormánypárti politikus. Emlékeztetett arra, hogy Franciaország és Németország is hasonló reformokat hajt végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.