Vandalizmus

Felgyújtották Patkó Bandi legendás, több száz éves fáját - egy napig küzdöttek érte a tűzoltók

Végül csak csonkolással tudták megfékezni a tüzet, mivel a védett kocsányos tölgy belülről égett.

2019.08.18 17:44ma.hu

Teljes útzár mellett dolgoztak a tűzoltók Patkó Bandi fájának oltásán Barcs és Darány között. Péntek este óta folyamatosan locsolták a védett kocsányos tölgyet. Szombat reggel favágó eszközökkel vonultak fel, mivel a matuzsálem belülről égett, így csonkolással tudták megfékezni a tüzet.

Patkó Bandi fája 1942 óta védelem alatt áll, Somogy megye egyik legnagyobb fájaként tartják számon. Nevét a legendás betyárról, Patkó Bandiról kapta. Korát már a század elején 300-400 évesre becsülték. A famatuzsálem törzskerülete a 700 centimétert meghaladja.

Végül kiderült: a 300 éves tölgyet hiába óvták, gondozták, sok ember látogatta mindaddig, valakinek az jutott az eszébe, hogy mécsest tesz a fába és meggyújtja. Hiába a tűzoltók megfeszített munkája, a fát már nem lehet megmenteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.