MaNDA

Új életre kel az Ózdi Erőmű

Megmenekül az ipari építészet egyik remekműve, sőt egy hosszabb távú városfejlesztési terv részeként kapcsolódik további közösségi funkciókhoz a Digitális Erőműnek köszönhetően.

2015.10.01 08:00ma.hu

Néhány hónapon belül új szakasz nyílik az ózdi erőmű történetében: az éveken át elhanyagolt épület egy országos jelentőségű kulturális projektnek ad majd otthont. Ide költözik ugyanis, a Törzsgyár dél-keleti részén található mintegy százéves csarnokba a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) új kutatási-fejlesztési-módszertani központja.

Fotó: MaNDA

A 2011-ben létrejött MaNDA feladata a nemzeti kultúrkincs digitalizálása, és a már digitalizált emlékek rendszerezése és közzététele. Ennek a munkának fog helyet adni a Digitális Erőmű névre keresztelt projektben megújuló gyárépület felső emeletét elfoglaló Módszertani Központ, ahol irodák, korszerű eszközökkel felszerelt oktatási stúdiók és egy konferenciaterem létesül.

Fotó: MaNDA

Az 50 főt foglalkoztató intézmény földszintjén közösségi tér kerül kialakításra; itt eredeti berendezési tárgyak, például néhány különleges trafó is megmarad díszítőelemként. Az alagsorban pedig a Digitális Kárpát-medence nevet viselő kiállítás mutatja majd be hazánk történetét a honfoglalástól napjainkig interaktív eszközökre építve.

Fotó: MaNDA

Az ipari műemlék felújítása és az új funkcióinak megfelelő átalakítására egy TIOP pályázat keretében kerül sor. Az elektronikus tananyagfejlesztést, online és személyes képzéseket biztosító Módszertani Központ működése, amely a "nemzeti kultúrkincs digitális térinformációs rendszerének kialakítását" célozza, egy TÁMOP programra támaszkodik.

Fotó: MaNDA

A 300 milliós hazai forrásból biztosított önrésszel együtt 2,4 milliárd forintból megvalósuló Digitális Erőmű nemcsak az ipari építészet egyik remekművét menti meg a pusztulástól, de egy hosszabb távú városfejlesztési terv részeként kapcsolódik majd más közösségi funkciókhoz; többek között a szomszédban létesítendő ipari szabadtéri kiállításhoz, amely a Városi Múzeummal együtt üzemel majd.

Az erőmű helyén létrejövő Kultúrgyár alapkövét és időkapszuláját Orbán Viktor miniszterelnök helyezte el a hajdani kohászati üzemek területén.

Akkor a 2,5 milliárd forintos ózdi beruházásról a miniszterelnök azt mondta: a leendő digitális központ az egész országot szolgálja majd ki. Jelenleg az ország 160 közintézményében ezer diplomás ember dolgozik azon, hogy különböző kulturális értékeket digitalizáljon és elérhetővé tegye nagy távolságból is az érdeklődők számára.

Fotó: MaNDA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.