Illegális bevándorlás

Szijjártó: "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten"

A holland külügyminiszter azt vetette fel, hogy "nem így" kellett volna fogadni az illegális bevándorlókat a határnál. Erre reagált a magyar külügyminiszter.

2015.09.17 20:44MTI

Ebben az esetben joggal merül fel a kérdés, hogy a holland rendőrség mit tett volna, ha agresszív bevándorlók kövekkel és betondarabokkal dobálták volna őket a határon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében a tárcavezető arra reagált, hogy Bert Koenders holland külügyminiszter a holland közszolgálati televízió (NOS) honlapján délután publikált interjúban a falépítés és az erőszak "szörnyű képei" láttán kijelentette, hogy ez nem olyan módszer, amellyel Európában a menekültproblémát közösen meg lehet oldani. A riporternek a falra és a könnygáz használatára vonatkozó kérdésére elmondta: mindenki látja, hogy ez nem segít, és nem ebben a szellemben kellene embereket fogadni.

Szijjártó Péter kijelentette: "holland kollégám figyelmébe ajánlanék egy ismert magyar közmondást: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten".

A miniszter arra is reagált, hogy a görög külügyminisztérium honlapján és az in.gr internetes hírportálon délután megjelent Konsztantinosz Koutrasz, a tárca szóvivőjének nyilatkozata a Görögországot ért magyar kritikákkal kapcsolatban. Újságírók kérdésére a szóvivő azt mondta: "nem tudjuk követni a magyar tisztviselők kirohanásait országunkkal szemben, és ami még fontosabb, a magyar biztonsági erők - az ENSZ főtitkára szerint is - elfogadhatatlan viselkedését a menekültekkel szemben".

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem vitatéma Európában, hogy a kontinensre zúduló bevándorlási nyomás egyik fő oka, hogy Görögország nem tudja megvédeni külső határait.

Magyarország ezért azt kezdeményezi, hogy közös európai erő jöjjön létre, amely képes Görögország külső határainak megvédésére - közölte a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.