Illegális bevándorlás

A migránsok egy része értesült a határzár szigorításáról

A zöldhatáron át frissen Magyarországra érkezett menekültek közül többen azt mondták: hallottak arról, hogy szeptember közepétől szigorítások lépnek életbe.

2015.09.10 19:14MTI
MTI/Ujvári Sándor

Értesült a határzár szeptember 15. utáni szigorításáról az MTI által csütörtökön, Röszkén megkérdezett menekültek egy része.

A zöldhatáron át frissen Magyarországra érkezett menekültek közül többen azt mondták: hallottak arról, hogy szeptember közepétől szigorítások lépnek életbe. Mások, akik nem értesültek a tervezett intézkedésekről, szerencsésnek mondták magukat, hogy átjutottak Magyarországra.

Az újságírókat is arról kérdezgették, vajon szabad-e az útjuk tovább Ausztria és Németország felé.

A határ szomszédságában, a Szeged-Szabadka vasútvonal és az úttest találkozásánál létrehozott gyűjtőpontnál számos segélyszervezet dolgozik. A többi között a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve iszlám és civil segélyszervezetek is. Utóbbiakban jellemzően külföldiek tevékenykednek; az MTI tudósítója látott osztrák, német, brit és svéd rendszámú autókat is.

A vasútvonal mentén, a zöldhatáron átkelő, a gyűjtőhelyre frissen megérkező migránsokat az aktivisták azonnal meleg teával, meleg étellel fogadják.

Utóbbi annál is inkább szükséges, mert a gyűjtőpont csütörtök estére valóságos sártengerré változott a szünet nélkül szakadó esőben. Az emberek átfagyva, vizesen érkeznek meg.

Ugyanakkor a rendőrség folyamatosan összeszedi azokat is, akik távolabb lépik át a határt; utóbbiakat rendőrségi mikrobuszokkal szállítják a gyűjtőpontra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.