Egyetem kifejlesztett folyadékkal sikálják le

Hatékonyabb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására

A korábbiaknál hatékonyabb és lényegesen olcsóbb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kolloidkémiai Tanszékének kutatói - közölte Dékány Imre akadémikus, a tanszék vezetője pénteken a Tisza-parti városban.

2008.10.03 12:39MTI

Az egyetemen kifejlesztett nanoszerkezetű folyadékok képesek arra, hogy a graffitik rendkívül makacs festékét fellazítsák, így azok mosással vagy súrolással eltávolíthatóvá válnak - mondta a professzor a módszert bemutató sajtótájékoztatón, amelynek ideje alatt több négyzetméternyi, falfirkával teli felületet tisztítottak meg a fejlesztést támogató IKV Zrt. munkatársai. 

A fejlesztési eredmények szabadalmaztatását megkezdte az SZTE, a találmány nyomán létrehozott termékcsalád gyártásának előkészítése pedig elindult egy szegedi vállalkozásnál - közölte a szakember. Hozzátette: a technológia lényegesen hatékonyabb és harmadannyiba kerül, mint a már piacon lévő hasonló vegyszerek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.