Versenytorzító hatású adó

Az ásványolaj szövetség a Robin Hood adó visszavonását kéri

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) a Robin Hood adó törvényjavaslatának visszavonását kéri a kormánytól - közölte Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az MTI-vel hétfőn.

2008.09.29 10:56MTI

A szövetség, amelynek tagja többek között a Mol, az osztrák OMV, az orosz Lukoil, a Shell és a Tesco magyarországi leánycége, álláspontja szerint a nyolc százalékos többletadó versenytorzító hatású és megkülönböztetett módon bünteti ezeknek a társaságoknak a hatékony működését. 

Wilde György elmondta: az ásványolajipari cégek nyereségét a világos növekedési stratégia, a sikeres nemzetközi versenypiaci jelenlét és költséghatékony működés befolyásolja. A főtitkár hozzátette: az ásványolajipari vállalatok éves szinten a magyar költségvetés bevételeinek mintegy 20 százalékát adják a különböző adók és járulékok formájában. 

Aláhúzta: a tervezett Robin Hood adó közvetlenül beavatkozik a gazdasági folyamatokba, mivel jövedelmeket csoportosít át az egyes ágazatok között, és ezzel elbizonytalanítja a befektetőket. A "bankadó" után a Robin Hood adó "rendszerértékű" lépésnek minősülhet, amely beruházásokat, szélesebb értelemben Magyarország tőkevonzó képességét veszélyeztetheti.
 
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagjai szerint a kormány javaslata nem a megfelelő ponton és nem a megfelelő eszközzel próbál szociális problémát kezelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.