Fizetni kell

Példaértékű pert nyert a szakszervezet az állam ellen

Csaknem 200 millió forintnyi kafetériát nyert jogerősen is a szakszervezet az egri Markhot Ferenc kórház mintegy 1500 dolgozójának, akik az intézmény államosítása óta, két éve nem kapták meg a béren kívüli juttatást.

2015.04.14 09:56ma.hu

Az ügyben a korábban első fokon eljáró Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, jogerősen pedig most, az Egri Törvényszék precedens értékű döntést hozott. Az államnak fizetnie kell - írja a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke közleményében.

Két évre visszamenőleg ki kell fizetnie az államnak az Egri Markhot Ferenc kórházban dolgozók kafetériáját, évente egyhavi bérnek megfelelő összeget döntött jogerősen az Egeri Törvényszék.

Az ügyben már korábban, az Egri Közigazgatási és Munkaügyi bíróság is hasonlóan döntött, ám a kórház az akkori határozatot megfellebbezte, s a kifizetéssel a jogerős ítéletig várt. Mostantól azonban nincs több kibúvó, az állami tulajdonú intézménynek fizetnie kell. Méghozzá minden dolgozójának, 2013-ig visszamenőleg.

Az elmaradt kafetéria teljes összege elérheti a 200 millió forintot, közölte Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) alelnöke, az eljárás elindításakor még az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke.

A munkáltató ugyanis a két évvel ezelőtti államosításkor úgy gondolta, a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania, így a kafetéria megállapodás sem érvényes az új tulajdonosra. Ezt sérelmezték az ott dolgozók, s öt munkavállaló jogi segítséget kért a szakszervezettől. Az eljárást az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indította az ASZSZ.

A napokban született törvényszéki döntés a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben dolgozó minden alkalmazottra, összesen 1 500 dolgozóra érvényes.

Székely Tamás szerint most már nincs oka az államnak tovább halogatnia a kifizetést, a jogerős döntésnek mielőbb eleget kell tenni. A MaSZSZ alelnöke emlékeztetett: két pert kezdeményeztek tavaly az egri kórház dolgozóinak megkeresésére. Az egyik a most első fokon megnyert, a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos, a másik pedig a dolgozók alapbérét érintette. Ez utóbbiban tavaly nyertek jogerősen.

Az elnök szerint az egriek sikere példa lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára is, főként azoknak, akik elvesztették a korábbi szakszervezeti megállapodásban rögzített béren kívüli juttatásokat.

A MaSZSZ várja azok jelentkezését, akik az államosítás során hasonló helyzetbe kerültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.