Húsvét

Bogárdi Szabó István: húsvét nem folytatás, hanem változás

Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan.

2015.04.05 14:16MTI
MTI/Marjai János

Húsvét nem folytatás, hanem változás: valami újnak, soha el nem gondoltnak a kezdete - mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.

Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy az asszonyok még végtisztességet adni mennek a sírkertbe, de már az új élet diadalhírével jönnek el onnan. Jézus üres sírja az új hírnek, az örömhírnek, a dicsőségnek az első szószéke - mondta.

Szavai szerint az angyalok kérdésében, hogy "miért keresitek a holtak között az élőt", benne van már az örök élet reménye.

"A feltámadással abszolút új kezdődik: a bosszú, a számonkérés, a ritualizálás, az áldozatok hosszú története helyett elkezdődik a kegyelemnek és a szeretetnek a története" - hangsúlyozta a püspök.

Bogárdi Szabó István szólt arról is, hogy ma is átélik az emberek, hogy a rombolásnak és a halálnak az erői időről-időre nekifeszülnek az életnek, és "elnyeléssel fenyegetik azt".

"Az ember a saját önistenítő vállalkozásának az áldozata lesz, újra meg újra, és mennél inkább sikeres ebben a vállalkozásában Isten nélkül, Isten igazsága nélkül, Isten jó élet rendje nélkül, annál nagyobb és annál több az áldozat" - fogalmazott a püspök.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy internetes közösségi oldalon közzétett képek egyikén húsvéti táncmulatságra hívnak valahol Nyugat-Európában, egy másik képen pedig a kenyai egyetemen ártatlanul, hitük miatt legyilkolt keresztény hallgatók láthatók. "Ilyen világban élünk, ezt tudja az ember" - tette hozzá Bogárdi Szabó István.

Mint mondta, a legelesettebb állapotunkban, a "zsákutca" végén lehet azt kiáltani: "Eltévedtem, elvesztem. Keress meg, hogy éljek!"

Húsvétkor arról teszünk bizonyságot, hogy Isten megkereste és megtalálta Jézust, "megtalálta és feltámasztotta" - mondta Bogárdi Szabó István, hozzátéve: a feltámadott azt mondja magáról, azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett, üdvözítsen és megtartson bennünket.

Bogárdi Szabó István azt hangoztatta: a feltámadás ünnepén azt hirdetik, hogy az eredendő bűnt megelőzi és felülmúlja az "eredendő igen". Isten - mint folytatta - előbb mondott igen, mint nemet az emberre. Az ősi nemet megelőzi az örök igen.

Kijelentette: Jézus, az élő "keres minket".

A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

MTI/Marjai János


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.