Köpés

Ideje újra benyújtani az állambiztonsági múlt rendezéséről szóló javaslatot

A javaslat pontosítaná, hogy ki számított hálózati személynek, illetve megakadályozná, hogy az állambiztonsági szolgálatok működésében tevékenyen részt vevő emberek is pereket nyerjenek, ha ügynökmúlttal vádolják meg őket.

2015.03.09 15:53MTI

Az Együtt - a Korszakváltók Pártjához tartozó független képviselők újra benyújtják a májusban egyszer már beadott, az állambiztonsági múlt rendezéséről szóló törvényjavaslatukat - közölte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Szabolcs. Hozzátette, elvárják, hogy azt a kormánypártok vegyék tárgysorozatba.

A független képviselő azt mondta, a javaslat pontosítaná, hogy ki számított hálózati személynek, illetve megakadályozná, hogy az állambiztonsági szolgálatok működésében tevékenyen részt vevő emberek is pereket nyerjenek, ha ügynökmúlttal vádolják meg őket.

Az elképzelés szerint egy levéltárban gyűjtenék össze az iratokat, és az állambiztonsági érdekből titkosakat leszámítva azoknak teljes nyilvánosságot biztosítanának.

Szabó Szabolcs elmondta, emellett szeretnék, ha az Országgyűlés elfogadna egy határozati javaslatot, majd az alapján hivatalosan kikérnék a magyar állambiztonsági tevékenységről szóló, "többek feltételezése szerint" Moszkvában még mindig megtalálható iratokat.

A képviselő felháborítónak nevezte, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után politikusok még mindig képesek azzal "revolverezni, hogy leügynöközik egymást". Mint mondta, egyik kormány sem tudott olyan törvényeket elfogadni, amelyek révén teljes mértékben tisztázni lehetett volna az állambiztonsági múltat. Hozzátette: nyilvánosságot kell teremteni, és aki ügynök volt, annak "kutya kötelessége", hogy távozzon a közéletből.

Mint ahogy arról a ma.hu is beszámolt, Simicska Lajos nagyvállalkozó a Mandiner portálnak vasárnap adott interjúban azt állította: a miniszterelnöknek - közös sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő. A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de azt visszautasította.

A miniszterelnök hétfőn, a budapesti nagyköveti értekezleten mondott beszéde után egy újságírói felvetésre, hogy a nagyvállalkozó szerint írt róla jelentéseket, azt válaszolta: a tények magukért beszélnek, minden információ elérhető. Egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy "személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.