Besegítés és áttolás az Országgyűlésben

Az "álellenzéki Jobbik" és a "passzív támogatás"

Mennyit fizetett Orbán Viktor Vona Gábornak a kétharmados többségért? - Őrjöng az ellenzék a paksi titkosítás és Vona "áttolása" miatt. A reklámadó illetve a nők és a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépést célzó isztambuli egyezmény leszavazása már csak cseresznye a habon.

2015.03.03 14:13MTI/ma.hu

Az Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását. Ez a javaslat azért külön figyelemre méltó, mert kétharmados többséget igénylő rendelkezések is szerepelnek benne.

A javaslatot "kiskétharmadosnak" nevezik, mert elég, ha a teremben jelenlévő képviselő kétharmada megszavazza. Pontosan így is sikerült átvinnie a törvényt a Fidesznek, ugyanis a teremben 196-an nyomtak gombot, ennek pedig a kétharmada 131 (vagyis pontosan a Fidesz- és a KDNP-frakció létszáma).

A parlamentnek viszont most 197 aktív képviselője van (a veszprémi győztes Kész Zoltán még nem tette le az esküt, az elhunyt Lasztovicza Jenő mandátumát pedig még nem töltötték be). Vagyis egy ellenzéki képviselő hiányzása segítette ki a Fideszt.

A jobbikos Apáti István nem tudott gombot nyomni, a  parlament honlapja szerint azonban igazoltan távol volt, a frakció további tagjai egyébként nemmel voksoltak. Ha nemmel szavaz Apáti is vagy tartózkodik, a kormánytöbbség nem tudja elfogadni a javaslatot.


DK: a Jobbik segített a kormánynak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a keddi kétharmados parlamenti szavazáson ismét Vona Gábor pártja "tolta át" Orbán Viktor kormányát.

Gréczy Zsolt szóvivő MTI-nek megküldött közleménye szerint a voksolás bebizonyította, hogy a korábban egy polgári körben tevékenykedő Orbán Viktor és Vona Gábor között harmonikus a politikai kapcsolat.

A DK gyanúja, hogy a Fidesz-Jobbik-koalíció nemcsak számos önkormányzatban, hanem az Országgyűlésben is működik, újra megerősítést nyert - közölte a DK szóvivője.

Együtt: a Jobbik "passzív támogatásával" volt kétharmada a Fidesznek

Az Együtt szerint a Jobbik "passzív támogatásával" volt kétharmada a Fidesznek az Országgyűlésben kedden.

Az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint amennyiben a nap folyamán tartott parlamenti szavazásnál bent lett volna a jobbikos Apáti István, meg lehetett volna akadályozni egy kétharmados törvénymódosítást.

Szerintük ezzel egy régóta sejtett dologról hullt le a lepel: összenőtt, ami összetartozik, a Jobbik "passzívan támogatja" a kétharmadot.

Mennyit fizetett Orbán Viktor Vona Gábornak a kétharmados többségért? Mit ígért a miniszterelnök "a rendszeresen zsidózó és cigányozó Vonáéknak", az álellenzéki Jobbiknak a "passzív támogatásért"? - kérdezi az Együtt.

MSZP: a Jobbik nem ellenzéki párt

Az MSZP szerint a keddi kétharmados parlamenti szavazások során kiderült: a Jobbik nem ellenzéki párt.

Az Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények - kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket is tartalmazó - módosítását. A parlamenti honlap adatai szerint a szavazástól igazoltan távol volt a jobbikos Apáti István, akinek frakciója további tagjai egyébként nemmel voksoltak.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke kedden Budapesten újságíróknak a történteket úgy összegezte: "a Fidesznek nincs kétharmada a magyar Országgyűlésben, viszont a Fidesz-Jobbik-koalíciónak van kétharmada a magyar Országgyűlésben". Hozzátette: kedden kiderült, melyik ellenzéki párt és melyik a Fidesz szekértolója.

Emlékeztetett arra, hogy már decemberben is volt olyan szavazás, a szociális törvényről szóló, amelyet meg lehetett volna akadályozni, mert nem volt a Fidesznek kétharmada. A törvény elfogadásában benne volt a Jobbik képviselőinek magatartása is - közölte.

Elmondta, a mostani szavazáson a jobbikos Apáti István nem jelent meg az ülésteremben.

Lukács Zoltán szerint az a kérdés, milyen érdeke fűződik ahhoz a Jobbiknak, hogy kiszolgálja a Fideszt. Nem tudják, hogy kap-e támogatást ezért, vagy az Orbán-rendszer elnéz a Jobbiknak olyan ügyeket, amelyeket másnak nem nézne el - mondta.

Kérdésre válaszolva Lukás Zoltán elmondta, az MSZP képviselői közül mindenki bent volt az ülésteremben, és tudomása szerint a többi baloldali párt képviselője is szavazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.