EP-választás

Már csak egy külképviseletről várják az urnát

Már csak egy külképviseletről, Melbourne-ből várja az Európai Parlament magyar tagjainak választásán leadott szavazatokat tartalmazó urnát a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

2014.05.28 09:22MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Szerda reggelre megérkezett az urna Csungkingból, Hanoiból és Tokióból, így már csak a melbourne-i hiányzik, ez a tervek szerint kora délután érkezik meg az NVI-be.

A külképviseletek többségéről egy urna érkezett, a sok szavazó miatt azonban Bécsből, Berlinből, Csíkszeredából, Londonból és Münchenből két-két, Brüsszelből pedig négy urna érkezett.

Az első külképviseleti urna hétfő reggel 10 óra után érkezett meg az NVI-hez, Ottawából. Az EP magyar tagjainak vasárnapi választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat.

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megtartották a szavazást. A külképviseleti névjegyzékbe 7567-en vetették fel magukat, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt. Volt 19 olyan külképviselet, ahol százszázalékos volt a részvétel.

Amint valamennyi urna megérkezik, az NVI-ben felbontják őket. Először megállapítják, hogy az urnában lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat.

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB a jogorvoslati határidők letelte után, várhatóan pénteken állapítja meg az EP-választás végeredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.